Default hero image

Eva Röse

ny UNICEF-ambassadör

Skådespelaren Eva Röse utsågs på fredagen till ny svensk ambassadör för FN:s barnfond UNICEF. — Det är otroligt viktigt och hedrande att få vara med och arbeta för barns rättigheter, säger Eva Röse.

Skribent |

Publicerad |

2007 09 13

Uppdaterad |

2007 09 13

Eva Röse ny UNICEF-ambassadör

Skådespelaren Eva Röse utsågs på fredagen till ny svensk ambassadör för FN:s barnfond UNICEF.

— Det är otroligt viktigt och hedrande att få vara med och arbeta för barns rättigheter, säger Eva Röse.

Hennes nya uppgift som ambassadör blir att skapa medvetenhet kring de frågor som UNICEF driver – exempelvis att  flickor ska ha samma rätt till utbildning som pojkar, att handeln med barn måste stoppas och att barn kan räddas till livet genom vaccinationer. Eva Röse hamnar i sällskap med internationellt kända namn som Nicole Kidman, David Beckham och Robbie Williams. De ställer alla upp ideellt för UNICEFs arbete för barn i världen.

Reportageresa till Indien

Eva Röse reste tidigare i år med UNICEF till Chennai i södra Indien för att göra ett filmat reportage om hur viktigt det är att även flickor får gå i skolan. Hon mötte skolflickor som berättade om sina framtidsdrömmar, och även barn i slummen.

 Bakgrunden är att miljoner flickor världen över fortfarande inte får gå i skolan, bland annat för att de anses mindre värda än pojkar. De lär sig aldrig läsa och skriva, och går också miste om kunskap om hälsa och sjukdomar – kunskap som kan vara livsviktig för deras överlevnad. Samtidigt vet man att fattigdomen minskar i världen när flickor får utbildning.

 —  Kvinnor som har fått gå i skola får i sin tur barn som är både friskare och som går i skola i högre utsträckning än andra barn. Jag blev tagen av att se hur snabbt saker händer när tjejer får chansen till utbildning, säger Eva Röse.

 
Eva Röse har under många år arbetat som skådespelare på Dramaten och på Stockholms stadsteater – senast i pjäsen ”När Harry mötte Sally”. Hon har också gjort en lång rad roller för tv och film, till exempel ”Storm”, ”Leva livet” och ”Kopps”. Förra året fick hon Svenska filminstitutets utmärkelse Shooting Star. I höst gör hon huvudrollen i TV4:s nya dramasatsning ”Främmande fågel”, baserad på Anna Janssons kriminalroman.

Kopiera länk