valentyn.png

Valentyn körde över minerad

mark för att rädda barnbarnen

Nu närmar sig fars dag, ett tillfälle att hylla de pappor, far- och morfäder som villkorslöst kämpar för sina barns överlevnad och framtid. Det här är berättelsen om Valentyn från Ukraina som körde 1 200 kilometer på minerade vägar för att rädda sina barnbarn undan kriget.

Skribent |

Publicerad |

2022 11 05

Uppdaterad |

2022 11 06

Valentyn körde över minerad mark för att rädda sina barnbarn

När du köper ett Fars dag-paket i UNICEFs gåvoshop hjälper du barn somdrabbats av krig och katastrof. Om du handlar idag, 6 november, får du ett fint gåvokort att ge bort till den pappa du vill hylla.

Kriget i Ukraina fortsätter att hota barns framtid, splittra familjer och driva människor på flykt från hem och trygghet. Valentyn är 84 år och farfar till tre barn i åldrarna sex månader till fyra år. Barn som sett något som inget barn ska behöva se – sitt hem förstöras av bomber. 

Tillsammans med sina föräldrar sökte de därför skydd hos Valentyn, men tryggheten blev kortvarig. Snart började bomberna falla även över hans hus och familjen tvingades bosätta sig i källaren. På väggarna till rummen där barnen tidigare sov finns nu skotthål. 

Under en månad levde de där, i mörker under jord, men kylan och fukten gjorde dem sjuka. Medicin saknades och matförrådet sinade. 

– Att se sina barns hungriga ögon är värre än att dö, säger pappa Yuriy.

UN0642002
“Vi låg på golvet, och hela huset skakade och barnen grät. Skottsalvorna kom närmare och jag tänkte att det här är slutet.” Pappa Yuriy berättar om situationen i familjens krigsdrabbade by. Här med sonen Arthur, 2,5, i famnen.© UNICEF/Bobyreva

Körde på minerade vägar

I ett desperat försök att rädda familjen packade Valentyn in dem i sin bil och körde längs minerade vägar, med kriget mullrande utanför, mot något han hoppades skulle vara en trygg plats. Bensinen räckte knappt och bilen gick sönder vid flera tillfällen under resans gång. 

– Det var väldigt tufft för oss alla, men barnen var så duktiga och höll sig lugna trots att de var rädda, säger Valentyn. 

Familjen gjorde sitt första stopp i ett center för flyktingar som stöttas av UNICEF i staden Zaporizjzja, i sydöstra Ukraina. Här kunde de få möjlighet att laga sin bil och vila. 

Nådde hjälp tillslut

Valentyn, som själv är uppväxt i spåren av andra världskriget, hoppas på en ljusare framtid för sina barn och barnbarn. 

– Jag lekte med kulor som liten, jag vill inte att mina barnbarn ska få samma barndom, säger han.

UN0642050
“Det verkar tryggt här, jag bryr mig bara om att barnen ska ha det bra”, säger Valentyn om familjens tillfälliga boende. © UNICEF/Bobyreva

Tack vare hjälp från UNICEF och lokala organisationer har familjen nu hittat en tillfälligt trygg plats i västra Ukraina, 1 200 kilometer från sin egen by. De vet inte hur framtiden kommer att se ut eller om de någonsin får se sitt hem igen. 

– Gud vet hur lång tid jag har kvar i livet. Men så länge jag lever finns det inget jag önskar högre än att mina barnbarn ska må bra, säger Valentyn.

Just nu pågår flera krig och katastrofer i världen, och barnen drabbas värst – alltid. Låt årets fars dag bli ett tillfälle att sprida kärlek och hopp till en älskad pappa i din närhet.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.