10931639_10152968146878350_4883613128803820062_o-575x418.jpg

Hårda vinterförhållanden råder nu för barnen i Mellanöstern. UNICEF kämpar för att skydda barnen mot den kalla vintern och har hittills nått mer än 900 000 barn i Syrien, Libanon, Irak, Jordanien och Turkiet med bland annat vinterkläder och filtar. Men behoven är fortsatt enorma.

Skribent |

Publicerad |

2015 01 14

Uppdaterad |

2015 01 14

UNICEF trappar upp insatserna för att skydda barnen i Mellanöstern mot vinterkylan

Foto: © UNICEF/Romenzi

Konflikten i Syrien har snart pågått i fyra år. UNICEF uppskattar att minst sju miljoner barn på flykt i området är i akut behov av hjälp. Många lever under förhållanden där det är mycket svårt att skydda sig mot minusgrader, snö och starka vindar. I Irak uppskattas mer än 2,1 miljoner människor, varav hälften är barn, vara på flykt inom landet.

– Trots det svåra läget och det extrema vädret har vi lyckats öka våra insatser för att nå så många barn som möjligt, säger Maria Calivis, regionchef för UNICEF i Mellanöstern och Nordafrika. Vårt samarbete med lokala partners och regeringar har varit kritiskt viktigt under dessa svåra förhållanden. – Det är oacceptabelt att barn inte ska ha skor, jackor och mössor till skydd mot vintern. I förhållanden som dessa har många barn lidit under flera år av våld och brist på utbildning, säger Dr. Marzio Babille, chef för UNICEF i Irak.

I Libanon räknar UNICEF med att spendera omkring 93 miljoner kronor den här vintern, för att hjälpa omkring 456 500 utsatta flyktingbarn från Syrien, Palestina och Libanon. I Irak isoleras skolor för vintern och skyddas med presenningar mot regn och översvämningar. Här delar UNICEF också ut 1 200 värmeelement, 460 brandsläckare och cirka 11 000 regnjackor till skolor, och solpaneler levereras för att värma badvatten för barnen.

– Våra framsteg, om än viktiga, bleknar i jämförelse med det stora antal barn och familjer som varje dag får sina liv förstörda, säger Maria Calivis. Vi vädjar till våra supporters och givare världen över att hjälpa oss se till att vårt viktiga arbete här kan fortsätta.

Du kan hjälpa barnen som drabbas av våldet i Irak, Syrien och i andra konflikter och katastrofer. Ge en katastrofgåva idag. Eller köp ett vinterpaket i vår gåvoshop. Paketet innehåller vinterkläder till ett barn, en filt och 90 påsar näringspulver. Allt du köper skickas till de barn som behöver det mest. Tack.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.