©-UNICEFNYHQ2014-1472Bindra-575x383.jpg

Våldet i Centralafrikanska republiken har förvärrats och det har skett flera attacker mot hjälparbetare i landet. UNICEF kämpar för att nå ut med livräddande förnödenheter till tusentals barn som tvingats fly från sina hem.

Skribent |

Publicerad |

2014 11 03

Uppdaterad |

2014 11 03

UNICEF når ut till barn i Centralafrikanska republiken

Kvinnor och barn köar för att få vård vid en klinik som stöds av UNICEF, i den konfliktdrabbade staden Bambari i Centralafrikanska republiken. Sammanlagt har 2,3 miljoner barn drabbats av konflikten. Foto: © UNICEF/Bindra

UNICEF är mycket oroade över den fortsatt svåra humanitära situationen i Centralafrikanska republiken. Konflikten har lett till att 488 000 människor är på flykt inom landet, och totalt påverkas 2,3 miljoner barn. Nya våldsamheter har brutit ut i de norra och västra regionerna, och detta i kombination med ökat våld i huvudstaden Bangui har förvärrat situationen och försvårar hjälparbetet.

– Vi vägrar att låta hot tvinga oss att avbryta vårt arbete för att skydda barnen, särskilt de som är svårast att nå, säger Ms Judith Léveillée, vice chef för UNICEF i Centralafrikanska republiken. Barnen här riskerar att glömmas bort av världen. De är i akut behov av stöd och vi måste göra allt vi kan för att nå dem.

UNICEF gör bland annat följande för att nå barnen som drabbas av våldet: Omständigheterna gör dock att arbetet blir allt svårare att utföra för UNICEF och våra partners.

– Ett flertal attacker har skett mot hjälparbetare under den senaste månaden i Centralafrikanska republiken, säger Judith Léveillée. Vi behöver säkert och obehindrat tillträde för att nå fram med den humanitära hjälpen till barnen och deras familjer, och uppmanar alla parter i konflikten att garantera oss det.

UNICEF har bekräftat att tidigare i oktober dödades sex barn och 22 skadades i den åtta dagar långa upptrappningen av våldet i huvudstaden Bangui. Två av barnen dödades brutalt efter att ha anklagats för att spionera. Skadade barn och gravida kvinnor ska också inte ha haft möjlighet att nå sjukhus på grund av det svåra läget.

Genom att ge en gåva till vår katastroffond är du med oss och kämpar för att hjälpa barnen i Centralafrikanska republiken, och för andra barn som drabbas av katastrofer. Ge en gåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.

valentyn.png
Ukraina

Nu närmar sig fars dag, ett tillfälle att hylla de pappor, far- och morfäder som villkorslöst kämpar för sina barns överlevnad och framtid. Det här är berättelsen om Valentyn från Ukraina som körde 1 200 kilometer på minerade vägar för att rädda sina barnbarn undan kriget.