Felicia-CFS-CAR-Bossangoa-575x381.jpg

Trygga och barnvänliga platser

hjälper barn hantera trauman

Centralafrikanska republiken (CAR) har en lång historia av konflikter. Senast i augusti bröt nya oroligheter ut och antalet människor på flykt inom landet har stigit till närmare 400 000. De flesta är kvinnor och barn. På UNICEFs trygga och barnvänliga platser får barnen hjälp att bearbeta sina upplevelser, bland annat genom att rita.

Skribent |

Publicerad |

2013 11 04

Uppdaterad |

2013 11 04

Trygga och barnvänliga platser hjälper barn hantera trauman

Felicia går varje dag till UNICEFs trygga och barnvänliga plats i lägret i Bossangoa.

Foto: © UNICEF/DuvillierFelicia är 13 år. Under de senaste månaderna har hon tvingats fly flera gånger på grund av våldet i Bossangoa i CAR. Felicia tycker om att rita, men motiven är nu ofta våldsamma och blodiga.– Vi var i huset när de bröt sig in med vapen, säger Felicia. De lämnade döda kroppar utanför vårt hus. Det var mina grannar. Jag kände dem och det gör ont att tänka på. När vi sprang i panik kom vi ifrån varandra och min farbror blev dödad.

Drawing-Felicia-CFSBossangoa-575x382.jpg
"De lämnade döda kroppar utanför vårt hus. Det var mina grannar." Felicia, 13 år.

"De lämnade döda kroppar utanför vårt hus. Det var mina grannar." Felicia, 13 år.

Foto: © UNICEF/Duvillier

"Hemma pratar vi inte om det som hänt"

Under flera veckor gömde sig Felicia och hennes familj i skogen vid en flod. När nya oroligheter bröt ut tvingades de fly igen och kom till slut till lägret där de idag befinner sig. Då var Felicias två månader gamla syster svårt sjuk i diarré och kräktes. Hon dog kort därefter. Felicia tror att vattnet de drack på vägen måste ha varit dåligt och gjort lillasystern sjuk.– Jag ser allt framför mig. När jag tänker på det som hänt gråter jag, säger Felicia. När jag kom hit så kände jag ingen, men sedan mötte jag de som undervisar vid UNICEF-tältet. De är mina vänner nu. De lyssnar och jag kan prata med dem. Hemma pratar vi inte om det som hänt.

Att rita är en chans att bearbeta

Att rita och leka kan hjälpa barn att uttrycka sina känslor och hantera sina upplevelser. UNICEF har skapat trygga och barnvänliga platser i två läger i Bossangoa. Här får omkring 600 pojkar och flickor som flytt från sina hem en chans att återupptäcka vad det innebär att vara barn, något som alla barn har rätt till.

Drawing-Bossangoa-CFS-Oct-575x381.jpg
Barn i Bossangoa ritar för att bearbeta sina upplevelser.

Barn i Bossangoa ritar för att bearbeta sina upplevelser.

Foto: © UNICEF/DuvillierNu planerar vi att stärka arbetet på plats i CAR ytterligare genom att skicka fler specialister som kan hjälpa barnen hantera sina trauman. Jean Lokenga, UNICEFs chef för skydd av barn i CAR betonar hur viktigt det är att barnen får en möjlighet att uttrycka sig.– Det är så sorgligt att se hur barnen påverkats av konflikten. Våldet de bevittnat spelas fortfarande upp inom dem, och om de inte får hjälp att bearbeta det kan det få mycket negativa konsekvenser, säger Jean.

Ännu mer hjälp behövs

Alla barn har rätt att leka och att ha en trygg barndom fri från våld. UNICEF fortsätter arbetet med att hjälpa de konfliktdrabbade barnen i CAR, men ännu mer hjälp behövs.Hjälp barn i krig och katastrofer genom att ge en gåva till UNICEFs katastrofarbete.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.