Default hero image

UNICEF trappar nu ytterligare upp insatserna för alla barn och deras familjer som flyr undan våldet i norra Irak. Bara under de närmaste 48 timmarna kommer 60 ton med katastrofhjälp att levereras till människor på flykt.

Skribent |

Publicerad |

2014 08 13

Uppdaterad |

2014 08 13

Ökad katastrofhjälp till flyktingar i norra Irak

[gallery ids="20967,20968,20969"] Behoven är akuta för de yazidier som har lyckats ta sig från Sinjarberget, och även för de 12 000 kristna flyktingar som har sökt skydd i den kurdiska huvudstaden Erbil.

- UNICEF är fortsatt extremt oroat över hur de tusentals barn som är fångade på Sinjarberget ska överleva, liksom de barn som har tagit sig därifrån till en säkrare plats, säger Marzio Babille, chef för UNICEF i Irak. - Vi arbetar dygnet runt för att leverera hjälp till de ökande antal människor som har tagit sig från berget, men som nu lider av akut uttorkning, undernäring och chock.

UNICEF har transporterat 30 lastbilar med katastrofhjälp till det område dit flyktingarna anländer, och kommer dessutom att distribuera livräddande förnödenheter över hela Dohuks guvernorat.

Till de förnödenheter som har levererats enbart under de senaste 24 timmarna hör 1.100 kartonger med matransoner för katastrofer, 500 kartonger med tillskott av högprotein, 40 lådor med socker-saltlösning mot uttorkning och 15 luftkonditionerade tält som vardera är 72 kvadratmeter stora. Under de följande 48 timmarna kommer ytterligare 60 ton med katastrofhjälp att levereras.

Dessutom planerar UNICEF, i nära samarbete med det kurdiska regionala styret, ett kontantbidragsprogram på fem miljoner dollar. Pengarna ska göra det möjligt för tusentals familjer på flykt att själva handla förnödenheter på den lokala marknaden.

Enbart i Dohuks guvernorat har UNICEF och dess samarbetspartners sedan den 2:a augusti distribuerat humanitär hjälp till 73 452 barn, kvinnor och deras familjer på 20 olika platser. Dessa leveranser har innehållit: I Erbil, där nära 12 000 människor har sökt skydd undan våldet, har UNICEF distribuerat 78 000 vattenflaskor och installerat tre vattentankar. UNICEF övervakar också de fall där barn har kommit ifrån sina föräldrar, eller där grova kränkningar av barns rättigheter har skett. I samarbete med ärkebiskopen för den kaldeisk-katolska kyrkan håller UNICEF även på att skapa ett stödcenter för familjer på flykt.

UNICEF arbetar just nu i många katastrofer runt om i världen. Genom att ge en gåva till vår katastroffond är du med oss och kämpar för att hjälpa barnen som drabbats av våldet i Irak, och i andra katastrofer. Stort tack för din hjälp.

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.

valentyn.png
Ukraina

Nu närmar sig fars dag, ett tillfälle att hylla de pappor, far- och morfäder som villkorslöst kämpar för sina barns överlevnad och framtid. Det här är berättelsen om Valentyn från Ukraina som körde 1 200 kilometer på minerade vägar för att rädda sina barnbarn undan kriget.