UNI196308-575x383.jpg

Mobila team hjälper barn

på flykt i Kroatien

Bara under den senaste veckan har omkring 10 000 barn och kvinnor på flykt anlänt till Kroatien. För att hjälpa barnen har UNICEF nu etablerat två mobila team av experter inom skydd av barn.

Skribent |

Publicerad |

2015 09 24

Uppdaterad |

2015 09 24

Mobila team hjälper barn på flykt i Kroatien

Vid UNICEFs barnvänliga trygga platser får barn möjlighet att leka och bara vara barn, samt att återhämta sig från svåra upplevelser. Foto: © UNICEF/Georgiev

Med de mobila teamen kan barnen få samma typ av hjälp som vid våra barnvänliga trygga platser – de får psykosocialt stöd och en chans att vila, leka och bara vara barn.

Tillsammans med partners finns UNICEF på plats och erbjuder humanitärt stöd vid olika mottagningscenter i Kroatien. Vi har satt upp barnvänliga trygga platser och delar ut blöjor, flaskvatten och informerar om amning. I katastrofer och på flykt är det särskilt viktigt att små barn ammas, då amning ger barnet alla näringsämnen och den vätska barnet behöver upp till sex månaders ålder.

Vi delar också ut flygblad för att varna dem som är på väg in i Kroatien om faran med landminor som finns kvar i gränsområdena sedan Balkankriget på 90-talet. Mer än 7 000 flygblad på arabiska och engelska har delats ut vid gränsen, bland annat av våra mobila team.

Barn utgör en fjärdedel av alla som sökt asyl hittills i Europa i år. Under årets första sju månader sökte 133 000 barn asyl inom EU, en ökning med nästan 80 procent sedan 2014. Många är på flykt från våldet i Syrien, Irak och Afghanistan.

30 miljoner barn befinner sig nu just nu på flykt i Europa och övriga världen. Vi gör stora katastrofinsatser i krigshärjade områden, i flyktinglägren och på flyktvägen. Men resurserna räcker inte. Din hjälp behövs nu, ge en gåva till barn på flykt.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.

valentyn.png
Ukraina

Nu närmar sig fars dag, ett tillfälle att hylla de pappor, far- och morfäder som villkorslöst kämpar för sina barns överlevnad och framtid. Det här är berättelsen om Valentyn från Ukraina som körde 1 200 kilometer på minerade vägar för att rädda sina barnbarn undan kriget.