Den pågående konflikten i Jemen drabbar landets sjukvårdssystem mycket hårt. Miljontals barn hotas nu av sjukdomar som går att förebygga, enligt UNICEF.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2015 07 01
Uppdaterad |
2015 07 01
Miljontals barn i Jemen riskerar sjukdom och undernäring
En pojke kör en skottkärra fylld med vattendunkar i Jemens huvudstad Sanaa. Brist på rent vatten, sanitet och hygien utgör ett stort hot mot barns hälsa. Foto: © UNICEF/Yasin
– Barn vaccineras inte. Antingen för att hälsocentren inte har möjlighet att hålla vaccinet kallt och dela ut det, eller för att föräldrar på grund av konflikten inte vågar riskera att ta med sina barn för att vaccinera dem, säger Dr Peter Salama, chef för UNICEF i Mellanöstern och Nordafrika. Det får tragiska konsekvenser där barn dör av mässling och lunginflammation som egentligen går att förebygga.
Enligt UNICEF riskerar nu 2,6 miljoner barn under 15 år att drabbas av mässling – en sjukdom som kan vara dödlig och som sprids snabbt vid konflikter och då många är på flykt. 2,5 miljoner barn riskerar att drabbas av diarré på grund av brist på rent vatten, dålig sanitet och brist på vätskeersättning, en ökning med en miljon barn jämfört med före konflikten.
Undernäring är också ett växande hot. UNICEF uppskattar att mer än en halv miljon barn under fem år riskerar att drabbas av svår akut undernäring inom ett år om situationen fortsätter att förvärras. 1,2 miljoner barn under fem riskerar måttligt akut undernäring, nära en fördubbling jämfört med före konflikten.
Vad gör UNICEF?
Trots de mycket svåra förutsättningarna fortsätter UNICEF och partners att vaccinera barn och se till att de som är sjuka eller undernärda får vård. I de hårdast drabbade områdena har vi bland annat mobila hälsoteam på plats liksom lokala vaccinationskampanjer, för att kunna bevaka utvecklingen och svara med rätt insatser.
Tillsammans med partners fortsätter vi också arbetet för att barnen och deras familjer ska ha tillgång till rent vatten, bra sanitet och hygien – viktiga insatser för att förebygga en hälsokris.
Minst 279 barn har dödats och 402 skadats i konflikten som eskalerade i mars. UNICEF upprepar uppmaningen från FN:s generalsekreterare om ett uppehåll i striderna för att den humanitära hjälpen ska kunna nå fram till alla som behöver det.
Som alltid i konflikter är det barnen som drabbas hårdast. Var med och kämpa för barnen i Jemen och i andra katastrofer, ge en gåva idag. Tack.
Relaterade artiklar
Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.
Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.
Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.