100dagarhuvudbildblogg-e1654179887383.jpg

Mer än två barn om dagen har

dödats under kriget i Ukraina

Den 3 juni har det gått 100 dagar sedan kriget i Ukraina startade. 100 dagar som har skapat förödelse för barn i Europa i en omfattning som inte setts sedan andra världskriget. Minst 262 barn har dödats, förmodligen långt fler. Det betyder att minst två barn om dagen har dödats under de 100 dagar som kriget har pågått.

Skribent |

Publicerad |

2022 06 02

Uppdaterad |

2022 06 02

Mer än två barn om dagen har dödats under kriget i Ukraina

Kriget är en katastrof för alla barn i Ukraina. Hundratals skolor och sjukhus har förstörts. Miljoner människor saknar rent vatten och el. På mindre än tre månader har två tredjedelar av alla barn i landet tvingats lämna sina hem, antingen till andra platser i Ukraina, eller på flykt till andra länder.

Barnens humanitära behov är enorma. 5,2 miljoner barn behöver akut hjälp för att överleva, få mat för dagen, kunna gå i skolan och få stöd att hantera svåra trauman.

Under de 100 dagar som kriget ha pågått har UNICEF funnits på plats på många platser i Ukraina och i grannländer dit miljoner barn har flytt, för att hjälpa de mest utsatta.

100dagaremailcitatyaroslav-1-1.jpg
Hundratals skolor har blivit förstörda under kriget. 14-årige Yaroslavs skola är en av dessa<br>Foto: ©UNICEF / Pashkina

Stödet till vårt arbete för barnen i Ukraina har varit större än någonsin tidigare. När ropen på hjälp har varit som störst har hela Sverige svarat.   

Tack vara det långsiktiga stödet från våra Världsföräldrar och partners, och tack vare generösa gåvor från företag och privatpersoner, har UNICEF kunnat hjälpa barn dag och natt. Vårt arbete har nått fram i massiv skala. Under de senaste månaderna har vi sett till att:

- 2,1 miljoner människor har fått sjukvård

- 2,1 miljoner människor har fått rent vatten

- 290 000 barn har fått skolmaterial så att de kan fortsätta sin utbildning

- 4 000 ensamkommande barn på flykt har identifierats och fått skydd

- Över 3 000 ton med nödhjälp som mediciner, vatten och sjukvårdsutrustning har levererats till Ukraina

Värst är situationen för barn i östra Ukraina där det pågår intensiva strider på många platser. Inte bara riskerar barn att dödas av beskjutning, bomber och minor, deras liv hotas även av brist på mat, vatten, mediciner och sjukvård. 

100dagaremailcitatdmytro-1.jpg
Dmytro är en av minst 15 000 människor som har tagit skydd i sovjettidens tunnelbanestationer i staden Kharkiv, utformade för att stå emot kärnkraftsexplosioner, i nästan två månader.<br>Foto: © UNICEF / Gilbertson

UNICEF och våra samarbetspartners finns på plats i några av de värst drabbade områdena i östra Ukraina för att nå barn med hjälp. Exempelvis i Zaporizhzhia dit tusentals barn och familjer har evakuerats från Mariupol. Där ser vi till att de får rent vatten, mat och sjukvård. På bara en vecka kunde vi hjälpa över 10 000 människor som evakuerats från Mariupol och andra platser vid frontlinjen.   

UNICEF har funnits på plats i Ukraina sedan 1997 för att hjälpa barn. Och vi kommer fortsätta finnas på plats i landet så länge barnen behöver oss.

Tack till alla som fortsätter stötta vårt arbete för barnen i Ukraina.
Hjälpen når fram. 

100dagaremailcitatviktoria-3.jpg
Nioåriga Viktoriia håller i sin katt Caramel i den tunnelbanestation i Kharkiv där Viktoriia, hennes mamma och mormor har bott de senaste månaderna. Dagarna flyter ihop och tiden blir svårare och svårare att hålla koll på berättar Viktoriia.<br>Foto: © UNICEF / Gilbertson
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.