Default hero image

Lång väg till

återuppbyggnad i Pakistan

Flyktingar i nordvästra Pakistan har under de senaste veckorna börjat återvända till sina hem. Över 2 miljoner människor har i månader levt som flyktingar på grund av strider i området. Minst hälften av flyktingarna är barn.

Skribent |

Publicerad |

2009 07 20

Uppdaterad |

2009 07 20

Lång väg till återuppbyggnad i Pakistan

En av de största utmaningarna i flyktingkatastrofen är att säkra att barn i skolåldern kan börja skolan igen i september, vilket rör sig om runt 700 000 barn.

Många byggnader i Swatdalen, där de värsta striderna ägde rum, har förstörts. 4 000 skolor har omvandlats till tillfälliga flyktingbostäder.

Konflikt om värderingar

– Konflikten i området handlar på många sätt om värderingar, till exempel om flickor ska få gå i skolan. De pakistanska talibanerna har sprängt 400 skolor i Swatdalen och aktivt hindrat flickor från att gå i skolan. Vi har en stor strid att utkämpa som gäller framtiden för Pakistans barn, säger Luc Chauvin som arbetar för UNICEF i Pakistan.

I Nowshera, nära gränsen till Afghanistan, bor flyktingar i Jalozai-lägret i tält. De senaste veckorna har temperaturen närmat sig 40 grader Celsius.
– Vi lämnar lägret nu på grund av den extrema hettan. Alla mina barn har blivit sjuka, säger Ali Zafar som bott i Jalozai-lägret med sin familj.

Säkerheten ett villkor

UNICEF finns på plats och samarbetar med andra FN-organ och Pakistans regering för att flyktingarnas hemfärd ska ske på ett säkert sätt.

– Människor vill inte bo i läger, de vill återvända till sina hem så snart som möjligt. Men det måste ske under rätt förutsättningarna. Det har varit helt avgörande för oss att regeringens representanter kan garantera skydd och säkerhet för dem som återvänder och för de medföljande hjälparbetarna, säger Louis-Georges Arsenault som är ansvarig för UNICEFs katastrofhjälp i Pakistan.

Än så länge är det runt 39 000 människor som har återvänt till sina hem. Det är endast en bråkdel av alla flyktingar. UNICEF fortsätter att ge stöd både till dem som är kvar i flyktinglägren och till dem som återvänder. Det handlar till exempel om att ge rent vatten, hygienprodukter och latriner, att erbjuda hälso- och sjukvård och psykologiskt stöd, samt att få till en fungerande skolverksamhet i flyktinglägren.

90 procent av alla flyktingar bor dock inte i flyktingläger utan i värdsamhällen. Det har inneburit problem för både värdfamiljer och flyktingar.

50 människor i ett rum

– Det finns hus där det bor 50 människor i ett rum. De har levt trångbott i många månader i denna värme. Det skapar ett extra tryck för att snabba på återvändandet för flyktingarna, säger Louis-Georges Arsenault.

Det fortsatta hotet om våld försvårar dock det humanitära arbetet. En representant för FN:s flyktingorgan UNHCR sköts till döds i förra veckan. Han är bara en i raden av hjälparbetare som fått sätta livet till i Pakistan. I juni dog en UNICEF-medarbetare i en bombattack.
– Det är ett fruktansvärt offer, vi tar till alla försiktighetsåtgärder vi kan, säger Luc Chauvin från UNICEF i Pakistan.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.