irak-575x383.jpg

Läget allvarligt för irakiska

barn på flykt

500 000 människor har tvingats fly från sina hem sedan våldet flammade upp i Mosul i norra Irak. Hälften av dessa är barn och läget för dem är mycket allvarligt, varnar UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2014 06 12

Uppdaterad |

2014 06 12

Läget allvarligt för irakiska barn på flykt

Foto: © UNICEF/Schermbrucker

– Deras liv har slagits i spillror nästan över en natt av det upptrappade våldet, säger Marzio Babille, chef för UNICEF i Irak.

Tusentals barn har sökt skydd i skolor, sjukhus och moskéer utanför Mosul, många av dem utan tillräckligt med vatten, sanitet eller skydd mot den brännande hettan. UNICEF har fått uppgifter om att inget av Mosuls fem sjukhus fungerar. Affärer och marknader är stängda.

– Läget är extremt allvarligt och förvärras hela tiden. Vi måste nå ut till barnen med rent vatten, mat och skydd – de kan inte vänta, säger Babille.

UNICEF arbetar för att möta de snabbt stigande behoven hos familjerna på flykt, och även hos dem som inte har lyckats fly. Till de prioriterade insatserna hör vatten, sanitet och vaccinationer för att hindra spridning av sjukdomar som mässling och polio.

UNICEFs vädjan till världssamfundet om pengar till krisen i Irak var redan innan våldsutbrottet enbart finansierad till 16 procent. Den nu snabbt växande krisen kommer att drastiskt öka behovet av humanitär hjälp och finansiering.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.

valentyn.png
Ukraina

Nu närmar sig fars dag, ett tillfälle att hylla de pappor, far- och morfäder som villkorslöst kämpar för sina barns överlevnad och framtid. Det här är berättelsen om Valentyn från Ukraina som körde 1 200 kilometer på minerade vägar för att rädda sina barnbarn undan kriget.

un0624170.jpg
Ukraina

Konflikter, våld och andra akuta kriser har tvingat fler barn än någonsin att lämna sina hem. I slutet av 2021 uppskattade UNICEF att 36,5 miljoner barn var på flykt. Det var det högsta antalet som registrerats sedan andra världskriget. Sedan dess har antalet barn på flykt ökat ytterligare, bland annat på grund av kriget i Ukraina och akuta klimat- och miljökatastrofer som torkan på Afrikas horn.