500 000 människor har tvingats fly från sina hem sedan våldet flammade upp i Mosul i norra Irak. Hälften av dessa är barn och läget för dem är mycket allvarligt, varnar UNICEF.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2014 06 12
Uppdaterad |
2014 06 12
Läget allvarligt för irakiska barn på flykt
Foto: © UNICEF/Schermbrucker
– Deras liv har slagits i spillror nästan över en natt av det upptrappade våldet, säger Marzio Babille, chef för UNICEF i Irak.
Tusentals barn har sökt skydd i skolor, sjukhus och moskéer utanför Mosul, många av dem utan tillräckligt med vatten, sanitet eller skydd mot den brännande hettan. UNICEF har fått uppgifter om att inget av Mosuls fem sjukhus fungerar. Affärer och marknader är stängda.
– Läget är extremt allvarligt och förvärras hela tiden. Vi måste nå ut till barnen med rent vatten, mat och skydd – de kan inte vänta, säger Babille.
UNICEF arbetar för att möta de snabbt stigande behoven hos familjerna på flykt, och även hos dem som inte har lyckats fly. Till de prioriterade insatserna hör vatten, sanitet och vaccinationer för att hindra spridning av sjukdomar som mässling och polio.
UNICEFs vädjan till världssamfundet om pengar till krisen i Irak var redan innan våldsutbrottet enbart finansierad till 16 procent. Den nu snabbt växande krisen kommer att drastiskt öka behovet av humanitär hjälp och finansiering.
Hjälp barn som drabbas av konflikter och katastrofer , din gåva behövs nu.
Relaterade artiklar
Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.
Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.
Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.