Default hero image

Läget allt svårare för

barn på flykt

Plötsliga och oförutsedda gränskontroller och vinterkyla gör livet ännu svårare för barn och familjer på flykt i Europa. Mer än hälften av de flyktingar som tar sig över Medelhavet är nu kvinnor och barn. UNICEF arbetar hårt för att se till att barnen får det skydd och stöd som de har rätt till.

Skribent |

Publicerad |

2015 12 02

Uppdaterad |

2015 12 02

Läget allt svårare för barn på flykt

[gallery ids="25706,25702"]

Från årets början och till och med november har mer än 876 000 människor kommit över Medelhavet till Europas stränder. Andelen barn och kvinnor har ökat allt mer, från 27 procent i juni till 52 procent i november.

För att minska riskerna och lidandet anpassar UNICEF nu snabbt arbetet inför vintern för att kunna möta det förändrade läget.

– Hittills har den europeiska vintern varit relativt mild, men det förändras nu. Vår största oro är att det hårda vintervädret och oförutsedda restriktioner vid gränserna kommer att lämna barn i ett slags limbo där de riskerar influensa och luftvägssjukdomar, säger Marie-Pierre Poirier, UNICEFs särskilda koordinator för flyktingkrisen i Europa.

– Barn på flykt har genomlevt krig och misär, nu behöver de stabilitet, skydd och stöd.

[gallery ids="25704,25703"]

Vad gör UNICEF?

UNICEF har redan börjat dela ut varma kläder, skor, filtar och hygienpaket till barn på flykt. Vi levererar också utrustning för att se till att våra barnvänliga trygga platser kan hålla värmen och stå emot väder och vind – i Makedonien, Serbien och Kroatien, och inom kort även i Slovenien och Grekland.

Vi har beredskap för att kunna hjälpa barnen och deras familjer om migrationsvägarna plötsligt förändras – i Albanien, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Rumänien och Kosovo.

Vi samarbetar också med UNHCR och Röda Korset för att skala upp nätverket av barnvänliga trygga platser till stödcenter för barn och familjer – för ett ge dem omfattande stöd, skydd, juridisk hjälp och hjälp med familjeåterförening med mera.

Den här julen är 30 miljoner barn på flykt världen över. Ingen av dem önskar sig kanske filtar, vaccin eller ett katastrofpaket i julklapp. Men för många är det just vad som behövs för att överleva. I UNICEFs gåvoshop hittar du julklappar som räddar barns liv, och du får ett fint gåvobevis att ge bort.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.

valentyn.png
Ukraina

Nu närmar sig fars dag, ett tillfälle att hylla de pappor, far- och morfäder som villkorslöst kämpar för sina barns överlevnad och framtid. Det här är berättelsen om Valentyn från Ukraina som körde 1 200 kilometer på minerade vägar för att rädda sina barnbarn undan kriget.