1611-mosul-UN037837-575x402.jpg

Läget akut för barnen

på flykt från Mosul

Sedan irakiska styrkor inledde insatsen för att ta tillbaka Mosul från IS har 20 700 människor tvingats fly från staden, nästan hälften av dem är barn. De är nu i akut behov av stöd. UNICEF är på plats för att hjälpa barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2016 11 03

Uppdaterad |

2016 11 03

Läget akut för barnen på flykt från Mosul

[gallery ids="27168,27166,27165,27164"]

- Jag har träffat mammor och barn som var väldigt lättade över att de har kunnat lämna staden levande, det var tydligt att de har gått igenom mycket hemskt, säger Pernille Ironside som ansvarar för UNICEFs verksamhet på plats.

Innan barnen och familjerna får en plats i flyktinglägren undersöker vi hur barnen mår och om någon har kommit ifrån sin familj. Utöver rent dricksvatten och mat får barnen näringstillskott och alla barn mellan sex månader och 15 år vaccineras mot polio och mässling. Skyddet är viktigt för att minska risken av att sjukdomar sprids när många människor bor på en liten yta.

I lägret ser UNICEF till att det finns vatten, duschar och rena toaletter. Barnen undersöks för att se om de lider av undernäring och näringsbehandling sätts in direkt när det behövs. Vi ser också till att barnen får psykosocialt stöd för att bearbeta det traumatiska de har varit med om och sätter upp tillfälliga skolor och trygga områden där barnen får leka.

Vi finns på plats i lägren men också för de barn vars familjer stannat i de byar runtom Mosul som irakiska trupper redan har återtagit. Vi har sett till att fler än 1 500 familjer har fått rent vatten och hygienprodukter, och vaccinerat barnen mot polio.

1611-mosul-UN037837-575x402.jpg
Tillsammans med partners ser UNICEF till att familjerna i flyktinglägren får mat, vatten och hygienprodukter.Foto: © UNICEF/Khuzaie

Tillsammans med partners ser UNICEF till att familjerna i flyktinglägren får mat, vatten och hygienprodukter. Foto: © UNICEF/Khuzaie

Situationen för barnen är svår och många av familjerna kämpar med att få tag i rent vatten och andra livsviktiga förnödenheter.

- När nu situationen fortsätter att utvecklas är det viktigt att vi är flexibla och kan anpassa våra insatser för att på bästa sätt ge stöd till barnen och deras familjer som har varit med om så mycket de senaste åren, säger Pernille Ironside.

Konflikten i Irak drabbar 4,7 miljoner barn. UNICEF uppskattar att mer än en halv miljon barn är kvar i Mosul. Som i alla katastrofer och konflikter drabbas barnen värst.

Läget är akut för barnen i Irak. UNICEF finns på plats och vi gör allt vi kan för att skydda barnen och deras familjer. Men mer hjälp behövs.  Ge en katastrofgåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.