
Ett år har gått sedan 200 skolflickor kidnappades i norra Nigeria. Nya uppgifter från UNICEF visar att konflikten mellan Boko Haram, militära styrkor och civila försvarsgrupper har tvingat 800 000 barn att lämna sina hem.
Publicerad |
2015 04 14
Uppdaterad |
2015 04 14
Konflikten i Nigeria har tvingat 800 000 barn på flykt
Aisha, 13, ritar på en väggmålning i flyktinglägret i Yola där hon bor. När Boko Haram attackerade staden Gwozo dödades hennes pappa och hennes mamma kidnappades. Aisha flydde tillsammans med sin äldre syster till lägret där de nu bor. Hon går idag i UNICEF-stödd skola, men längtar hem till sin by. Foto: © UNICEF/Esiebo
Antalet barn som flyr för sina liv i norra Nigeria – eller över gränserna mot Tchad, Niger och Kamerun – har mer än fördubblats på bara ett år.
– Kidnappningen av mer än 200 skolflickor i Chibok är bara en av alla tragedier som just nu äger rum i Nigeria och regionen, säger Manuel Fontaine, UNICEFs regionchef i Väst- och Centralafrika. Mängder av flickor och pojkar har försvunnit i Nigeria – de har kidnappats, rekryterats till väpnade styrkor, attackerats, använts som vapen eller tvingats fly från våldet. De har rätten att få tillbaka sin barndom.
Krisen i Nigeria och regionen drabbar barn mycket hårt: Vad gör UNICEF?
UNICEF har trappat upp insatserna för att bemöta krisen. Under de senaste sex månaderna har vi sett till att 60 000 barn har fått psykosocialt stöd i Nigeria, Niger, Kamerun och Tchad, för att hjälpa dem hantera sina traumatiska upplevelser.
UNICEF samarbetar också med partners för att se till att barn får rent vatten och livräddande vård, en chans till utbildning genom tillfälliga utbildningsplatser och att undernärda barn får behandling.
Behovet av pengar är mycket stort. UNICEF uppmanar nu det internationella samfundet att bidra till insatserna i Nigeria och regionen.
Var med oss och kämpa för barnen. Ge en katastrofgåva idag.
Relaterade artiklar
Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.

Nu närmar sig fars dag, ett tillfälle att hylla de pappor, far- och morfäder som villkorslöst kämpar för sina barns överlevnad och framtid. Det här är berättelsen om Valentyn från Ukraina som körde 1 200 kilometer på minerade vägar för att rädda sina barnbarn undan kriget.

Konflikter, våld och andra akuta kriser har tvingat fler barn än någonsin att lämna sina hem. I slutet av 2021 uppskattade UNICEF att 36,5 miljoner barn var på flykt. Det var det högsta antalet som registrerats sedan andra världskriget. Sedan dess har antalet barn på flykt ökat ytterligare, bland annat på grund av kriget i Ukraina och akuta klimat- och miljökatastrofer som torkan på Afrikas horn.