Antalet barn som skadas och dör i Palestina blir allt fler. Mer än tusen palestinier har rapporterats döda, varav minst 245 barn. Det är mer än tio barn om dagen, och den yngsta var tre månader gammal. UNICEF finns på plats och arbetar dygnet runt för att hjälpa barnen och deras familjer.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2014 07 30
Uppdaterad |
2014 07 30
Ingen plats är trygg för barnen i Gaza
Barn, kvinnor och män söker skydd i en skola, i södra Gaza, som drivs av FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar. Attacker mot FN-skolor visar dock att ingen plats längre är trygg för barnen i Gaza. Foto: © UNICEF/El Baba
– Det fysiska och psykiska våldet som människorna här utsätts för går nästan inte att beskriva, säger Pernille Ironside, chef för UNICEFs fältkontor i Gaza. Konsekvenserna blir mycket svåra.
Våldet har krävt hela familjers liv. Den 20 juli dödades en familj bestående av 25 personer i ett enda luftanfall mot deras hem. 18 av dem var barn, mellan fyra månader och 14 år gamla.
Våldet orsakar bestående skada
Barndomen blir förstörd, när barnen för tredje gången på sex år får uppleva våld som ger dem svåra känslomässiga och fysiska skador.
– Vanligtvis är barn ganska motståndskraftiga och har lätt för att återhämta sig. Men när episoderna av våld blir för många blir våldet det normala, och det blir mer sannolikt att de själva upprepar vad de har varit med om senare i sina liv, säger Bruce Grant, chef för skydd av barn vid UNICEF i Palestina.
Skolor under attack
Mer än 173 000 människor har sökt skydd i FN-skolor, men ingen plats i Gaza är säker längre. Förra veckan skadades en UNRWA-skola och 15 personer dödades, varav sex barn. Tidigt i morse har fler människor rapporterats döda i en ny attack mot en FN-skola.
Minst 130 skolor har nu skadats i luftanfall, och en skola rapporterades ha använts av väpnade grupper för att lagra raketer.
– Att använda eller attackera skolor där barn har sökt skydd är oacceptabelt under alla omständigheter, sade Maria Calivis, UNICEFs regionchef för Mellanöstern och Nordafrika. Mycket mer måste göras för att skydda barnen, och UNICEF uppmanar alla parter i konflikten att respektera barn och skolor.
UNICEF är på plats
UNICEF arbetar dygnet runt för att hjälpa barnen och deras familjer. Vi tillhandahåller psykosocialt stöd, levererar hygienpaket och tillsammans med WFP (FN:s livsmedelsprogram) har vi sett till att mer än 1 300 familjer har fått värdecheckar för att köpa mat, vatten och hygienprodukter vid lokala affärer. Vi ser över behovet och arbetar för att leverera livsviktiga mediciner, samt ser över kylkedjan för vaccin och vaccinationer. Tillsammans med WFP kommer vi också att leverera högenergikex för 10 000 barn under två år.
Den humanitära situationen fortsätter att förvärras, och minst hälften av infrastrukturen för vatten och sanitet är ur funktion. Två tredjedelar av befolkningen saknar tillgång till rent vatten, vilket ökar risken för sjukdomar. UNICEF försöker utföra reparationer när det är möjligt, men läget gör det mycket svårt och riskfyllt. Fyra kommunala reparatörer har dödats i tjänsten. UNICEF har än så länge levererat tre stycken vattentankar om 5 000 liter, och kommer att leverera tio till.
Uppskattningsvis är 200 000 barn nu i akut behov av psykosocialt stöd. De fem katastrofteam som arbetar med stöd av UNICEF fortsätter arbetet för att nå ut till dem. Hittills har 1 350 barn nåtts.
UNICEF behöver mer resurser för att kunna hjälpa ännu fler barn. Vi arbetar just nu i många katastrofer runt om i världen. Genom att ge en gåva till vår katastroffond är du med oss och kämpar för att hjälpa barnen som drabbats av våldet i Palestina, och i andra katastrofer. Stort tack för din hjälp.
Relaterade artiklar
Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.
Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.
Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.