Default hero image

Humanitär katastrof hotar

i Sudan

Över en miljon människor befinner sig på flykt från sina hem i Darfurregionen i Sudan. UNICEF bedömer att flyktingarna är mycket utsatta. Undernäring bland barn är så hög som 20 procent i genomsnitt och på vissa platser över 80 procent.

Skribent |

Publicerad |

2004 05 18

Uppdaterad |

2004 05 18

Humanitär katastrof hotar i Sudan

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta. FN rapporterar att många har blivit överfallna och våldtagna när de hämtat vatten och ved. Många av internflyktingarna säger att de fruktar för sina liv om de lämnar lägret.
Humanitära organisationer såsom UNICEF är mycket oroade över de dåliga sanitära förhållandena i lägren och ber om ökat stöd för att kunna skydda de hundratusentals människor som fortfarande inte har fått någon hjälp.
FN uppmanar den sudanesiska regeringen att hjälpa humanitära organisationer att nå de utsatta människorna.
Månader av attacker har orsakat massiv migration. Mer än hundratusen har flytt in i grannlandet Tchad för att söka skydd undan striderna.
UNICEF och andra organisationer arbetar för att förbättra villkoren för flyktingarna, varav många blivit skadade och traumatiserade.
Tiotusentals barn har vaccinerats mot hjärnhinneinflammation i norra Darfur och en omfattande vaccinationskampanj mot mässlingen har som mål att vaccinera 2.6 miljoner barn mot den potentiellt dödliga sjukdomen. Människor är i desperat behov av rent vatten och UNICEF reparerar hundratals pumpar i Darfur och borrar också hål för nya brunnar.
UNICEF har också satt upp 146 tillfälliga klassrum för barn som tvingats fly från sina hem. Dessa tillfälliga klassrum, liksom existerande skolor, har också försetts med skolmaterial till elever och lärare. UNICEF har också försett barnen i lägren med en del utrustning för sport och lek.
Det är bråttom med den fortsatta humanitära hjälpen då regnperioden snart börjar vilket kommer att göra många vägar oframkomliga.
Läs mer om UNICEFs arbete i Sudan på UNICEFs internationella hemsida

Du kan hjälpa UNICEF förändra barns liv. Gen en gåva direkt via hemsidan eller via postgiro 90 20 01-7.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.