pakistan-pojkar.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 08 25

Uppdaterad |

2010 08 25

Hon flydde översvämningarna med sina barn, utan mat, och med bara de kläder hon bar. Daniel Toole i Pakistan - dag fem

19 augusti - dag fem Värmen är påtaglig och det är fullt av flugor överallt.

Vägen hit var helt översvämmad men vi lyckades ta oss fram.  Våra förare säger att vattennivån har sjunkit de senaste dagarna. Vägen är eroderad - alla hoppas att den håller tills det att vattnet försvinner.

Jag talade med en fembarnsmamma som har förlorat allt. Och det värsta är att det det finns tusentals - hundratusentals som har gått samma öde till mötes.

Hon flydde översvämningarna med sina barn, utan mat, och med bara de kläder hon bar. Hon har diarré och alla hennes barn är sjuka trots att de nu befinner sig i ett läger där de får  lagad mat.  Hennes "tält" är endast vattentätt  på två sidor, så när det regnar får familjen kura ihop sig, tätt samman, för att hålla sig torra.

Tillgången till vatten i lägret är god och att det verkar finnas tillräckligt med mat. Såhär bra förhållande är det långt ifrån i alla läger. Familjerna i detta läger är lyckligt lottade.

Jag besökte också ett av UNICEFs  så kallade "child friendly spaces"" med spel, leksaker och flera omhändertagande vuxna som ser till att ge barnen ett välkommet avbrott från den bistra verkligheten och det trauma det innebär att fly sina hem.

UNICEF arbetar intensivt med vatten, sanitet och mat. Vi arbetar med WHO och andra organisationer för att tillhandahålla vård, vaccinationer, vätskeersättning och grundläggande mediciner. Och som alltid med övergripande skydd för barnen.

/ Daniel Toole, UNICEF

Pakistan-vatten.jpg
Två flickor bär
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.