Default hero image

"Jag trodde att

jag skulle dö"

För varje dag stiger siffran över antalet människor som flyr striderna i nordvästra Pakistan. Senaste veckorna beräknas 360 000 människor ha flytt. De flesta tvingas fly hals över huvud och har i princip inga tillhörigheter med sig.

Skribent |

Publicerad |

2009 05 12

Uppdaterad |

2009 05 12

"Jag trodde att jag skulle dö"

Flyktingar fortsätter att strömma från den konflikthärjade Swat-dalen i nordvästra Pakistan. Bara senaste veckorna beräknas 360 000 ha flytt. Många flyr hals över huvud  utan att få med sig några tillhörigheter utöver kläderna de har på sig. En av dem är tioåriga Kiyanet.

- Jag var livrädd under bombningarna och gömde mig inne på toaletten. Jag trodde att jag skulle dö, säger hon.

Hela byn flydde

När familjens hus träffades av granater sprang Kiyanet ut ur sitt gömställe, föll och skadade ansiktet. Alla i Kiyanets by var tvungna att fly direkt. Hennes mamma, Mascun Akhtar, flydde med sina sex barn. Hennes make hade gett sig av tidigare för att evakuera sin arbetsgivares familj.

Familjen har fått ett tält men fortfarande sitter de direkt på marken - ett jordgolv som de försökt platta till genom att trampa på plantor som växte där. För bara några dagar sedan var här en åker innan den förvandlades till ett flyktingläger. Kiyanet söker lägret runt efter sittunderlag, mattor eller vad som helst som kan användas som golv i tältet.

Många barn bland flyktingar

Fortfarande anläder dagligen hundratals familjer till Jalala-lägret och andra flyktingläger. Mer än hälften av flyktingar är barn som är i stort behov av humanitär hjälp för att de ska hålla sig friska och kunna må så bra det bara går under rådande omständigheter.

- Det är avgörande att dessa barn snabbt får den hälsovård, näring, utbildning och det skydd de behöver och har rätt till, säger Martin Mogwanja, UNICEFs chef i Pakistan

UNICEF arbetar tillsammans med andra FN-organ, myndigheter med flera för att se till att  barn på flykt har tillgång till rent vatten, hygienisk sanitet, undervisning och att de vaccineras för att hålla sig friska samt att de skyddas från våld och övergrepp.

Hjälp barn i krig och katastrofer. Skänk en gåva här. Pengarna används där de bäst behövs just nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.