UNI131975-575x383.jpg

Barnen i stor fara när

våldet ökar i Sydsudan

Omkring 194 000 människor befinner sig på flykt från våldet i Sydsudan, en majoritet av dessa är kvinnor och barn. Tiotusentals söker skydd i FN-förläggningar runtom i landet. Tillsammans med olika samarbetspartners kämpar UNICEF för att skydda och hjälpa barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2014 01 02

Uppdaterad |

2014 01 02

Barnen i stor fara när våldet ökar i Sydsudan

Kvinnor och barn utgör majoriteten av de omkring 194 000 människor som just nu är på flykt från våldet i Sydsudan. Foto: © UNICEF/Sokol

Särskilt svår är situationen i och omkring Bor där stridigheterna har rasat som mest intensivt den senaste tiden:

– Behovet av mat och rent vatten är enormt där, och risken för att sjukdomar ska spridas är mycket hög. Barnen har inget skydd mot solens hetta under dagarna, och inte heller mot de kalla nätterna, säger Iyorlumun Uhaa, UNICEFs representant i Sydsudan.

Trots att de pågående striderna har gjort det svårt att nå fram överallt har hjälpen nått över 100 000  människor som befinner sig i eller utanför FN-förläggningarna. Tillsammans med olika samarbetspartners ordnar UNICEF latriner och informerar om vikten av god hygien. Allt för att minska risken för spridning av sjukdomar.

Allt mer vatten når fram till lägren, och tillsammans med partners sätter UNICEF upp tält till skydd och distribuerar förnödenheter. Vi registrerar också familjer för att lättare kunna återförena barn och föräldrar som kommit ifrån varandra. Vid lägren erbjuds också hälsovård, och vi delar ut högenergikex som ger livsviktig näring till barn upp till fem år.

– UNICEF och FN kämpar för att skydda den civila befolkningen i Sydsudan, oavsett etnisk tillhörighet, säger Iyorlumun Uhaa. Men landets ledare har ett ansvar att skydda människorna och särskilt barnen. Vi uppmanar alla ledare i landet att ta sitt ansvar och arbeta för en fredlig lösning, avslutar han.

Som alltid i katastrofer och konflikter är det barnen som drabbas hårdast. Trots de svåra stridigheterna så når hjälp fram, men behoven är mycket stora. Hjälp oss att hjälpa ännu fler. Ge en gåva till barn som drabbats av katastrofer.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.