UN035107-575x391.jpg

Barnen i Mosul måste

skyddas från våldet

Irakiska styrkor har inlett operationen för att ta tillbaka staden Mosul från IS i norra Irak. Mer än en halv miljon barn och deras familjer riskerar nu att tvingas på flykt, varnar UNICEF. Vi står redo att hjälpa barnen var de än befinner sig.

Skribent |

Publicerad |

2016 10 18

Uppdaterad |

2016 10 18

Barnen i Mosul måste skyddas från våldet

En halv miljon barn riskerar att tvingas på flykt från Mosul. Noor är ett av alla de barn som drabbats av våldet i Irak. Nu bor hon i flyktinglägret Debaga med sin familj. "Jag saknar min skola," säger hon. Foto: © UNICEF/Anmar

- Barnen i Mosul har redan lidit svårt under de senaste två åren. Nu riskerar många att tvingas på flykt eller att hamna mitt i striderna, säger Peter Hawkins, chef för UNICEF i Irak.

Omkring 1,2-1,5 miljoner civila uppskattas bli drabbade av insatsen i Mosul. En miljon människor riskerar att tvingas på flykt, varav hälften är barn. UNICEF är förberedda: Vi arbetar dygnet runt för att se till att vi kan hjälpa barnen, var de än befinner sig.

UNICEF uppmanar alla parter i konflikten att skydda barnen och deras familjer från våldet, och att respektera internationell humanitär rätt.

Sammanlagt är tio miljoner människor drabbade av konflikten i Irak, varav 4,7 miljoner är barn.

Läget är akut för barnen i Irak. Vi gör allt vi kan för att skydda barnen och deras familjer, men mer hjälp behövs. Ge en katastrofgåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.