photo2-575x431.jpg

Barnen fortsatt mycket utsatta

i Centralafrikanska republiken

885 000 människor är just nu på flykt på grund av konflikten i Centralafrikanska republiken. Situationen för barnen är fortsatt mycket svår. De skadas både direkt av våldet, och indirekt genom undernäring. UNICEF finns på plats i landet och vi gör allt vi kan för att hjälpa barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2014 01 14

Uppdaterad |

2014 01 14

Barnen fortsatt mycket utsatta i Centralafrikanska republiken

Foto: © UNICEF/Page

Ett barn sover tätt intill sin mamma i en av sängarna vid näringscentret på barnsjukhuset i Bangui, Centralafrikanska republiken. Näringscentret har byggts ut med stöd av UNICEF. Utbyggnaden var mycket viktig då konflikten inte bara har resulterat i att barn skadas av våld, utan också i att allt fler barn drabbas av undernäring.

Enligt läkaren Simplice Kanago har antalet barn som vårdas här för svår undernäring nästan tredubblats den senaste tiden. För närvarande får 125 svårt undernärda barn livsviktig vård vid barnsjukhuset i Bangui, med stöd av UNICEF och Action Contre la Faim. Alla barn som kommer hit får gratis sjukvård.

photo1-575x431.jpg
Foto: © UNICEF/Page

Foto: © UNICEF/Page

Vid landets enda barnsjukhus i Bangui vårdas barn som skadats av den svåra konfliktens våld. Bruno, 11 år, sköts på nyårsafton i huvudet av män som attackerade hans hem, när de inte kunde hitta hans pappa. Röntgenbilden visar tydligt var kulan fastnade. Nu har kulan tagits bort av läkare vid det UNICEF-stödda barnsjukhuset, och Bruno återhämtar sig sakta. Hans mamma är orolig då han fortfarande lider av viss förlamning på sin högra sida.

Bruno är bara ett av flera barn som skadats av våldet i Bangui och som nu vårdas på sjukhuset. Det är chockerande och förkastligt att många av dem verkar ha skadats avsiktligen. UNICEF stöttar sjukhuset genom att tillhandahålla sjukvårdsutrustning, support vid akutsjukvård och produkter för vård vid undernäring.

Hjälp oss att hjälpa fler barn som drabbats av katastrofer genom att  ge en gåva till vårt katastrofarbete .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.