un0463031.jpg

Barnen drabbas värst av

våldet i Palestina och Israel

När våldet i Palestina och Israel nu går in på sin andra vecka har 60 barn dödats och 318 skadats. Omgivna av förödelse har barn och familjer förlorat anhöriga och tvingats se sina hem, skolor och arbetsplatser bli jämnade med marken. Barnen är oskyldiga och drabbas hårt av vuxnas skoningslösa våld.

Skribent |

Publicerad |

2021 05 18

Uppdaterad |

2021 05 18

Barnen drabbas värst av våldet i Palestina och Israel

De utdragna och nu eskalerande stridigheterna har dödat och skadat barn och vuxna på båda sidor. Våldet är nu utbrett och får fruktansvärda konsekvenser för barnen.

På grund av de intensiva våldsamheterna har minst 38 000 människor i Gaza sökt skydd i skolor som drivs av UNRWA, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar. 40 skolor och fyra hälsocentraler har skadats i Gaza, och tre skolor rapporteras ha skadats i Israel.

Redan innan våldet eskalerade behövde vart tredje barn i Gaza psykosocialt stöd för konfliktrelaterade trauman. Det är nu utan tvekan ännu fler.

UNICEF finns på plats och vi trappar just nu upp våra insatser i Gaza, Västbanken och östra Jerusalem. Vi ser till att barn får psykosocialt stöd, rent vatten, vård och mediciner. Vi stöttar också arbetet för att reparera skadade vatten- och sanitetssystem.

Vi arbetar för att minska risken för vattenburna sjukdomar och ökad spridning av covid-19, genom att bland annat tillhandahålla hygienprodukter.

Våldet, hatet och dödandet måste få ett slut. Mänskliga rättigheter och internationell rätt måste respekteras och följas - för alla barns och deras framtids skull.

Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef

Med tanke på risken att våldet fortsätter under kommande veckor förbereder vi för att kunna ge barnen det stöd de har rätt till. De behöver ha tak över huvudet, tillgång till näring och rent vatten, trygga platser att vistas på och skolor att lära sig i. Vi behöver din hjälp för att nå alla.

Ge en gåva till vårt katastrofarbete så är du med och räddar barns liv:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.