EPA-photo-1-575x383.jpg

Barn hårt drabbade och

utsatta i Filippinerna

Tyfonen Haiyan som drog fram över Filippinerna i slutet av förra veckan beräknas har drabbat 11,3 miljoner människor och av dem är 4,4 miljoner barn. Hundratusentals barn befinner sig på flykt undan förödelsen och UNICEF ber nu omvärlden om hjälp för att kunna att rädda och skydda alla barn.

Skribent |

Publicerad |

2013 11 13

Uppdaterad |

2013 11 13

Barn hårt drabbade och utsatta i Filippinerna

Foto: © European Pressphoto Agency/Dennis M. Sabangan

UNICEF ber nu om 224 miljoner kronor som är den första uppskattningen av vad som krävs under de närmaste sex månaderna för att hjälpa barn och deras familjer att överleva och återhämta sig. Och det är extremt bråttom, eftersom många områden är helt utan elektricitet, rent vatten, toaletter, mat och mediciner.

– För varje dag som går blir tusentals barn allt svagare och mer mottagliga för sjukdomar, säger UNICEFs chef i Filippinerna, Tomoo Hozumi. Förstörda vattensystem, vägar, hem och skolor innebär en stor risk för barnen som är i akut behov av hjälp.

Den fruktansvärda situationen för mammor och barn blir tydligare för varje dag. Och allra värst är det för de allra minsta barnen. Cirka 100 000 barn under 5 år och 60 000 gravida kvinnor har tvingats fly undan förödelsen. Att många hälsomottagningar och förlossningskliniker har förstörts innebär en extra stor risk för gravida och nyfödda. Avbrott i mödravård och amning i kombination med vattenbrist kan leda till att småbarn blir svårt undernärda.

I den hårdast drabbade regionen östra Visayas har över 3 000 skolor och 2 400 förskolor skadats av Haiyan. När barn och familjer tvingas bort från tryggheten i hem och skola blir de extra utsatta för övergrepp och människohandel.

En del förnödenheter har redan delats ut. Bland annat har mobila toaletter körts till Tacloban. Hygienprodukter (tvål, tvättmedel m.m.) och skolmaterial har också nått området. Och mer är på väg. Men det tar tid eftersom infrastrukturen är sönderslagen.

Konsekvenserna av tyfonen Haiyan är ofattbara. Barnen kommer att behöva hjälp under flera månader framåt.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.