UNICEF_Khuzaie_-575x328.jpg

40 barn på flykt

dog i norra Irak

Våldet och striderna i Irak fortsätter att drabba barnen. Minst 40 barn från minoritetsgrupper har dött när extremiströrelsen Islamiska staten tog kontroll över Sinjar i nordvästra Irak, uppger UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2014 08 06

Uppdaterad |

2014 08 06

40 barn på flykt dog i norra Irak

Barn är särskilt sårbara, och drabbas hårt av det pågående våldet i Irak, av striderna och av att tvingas på flykt. Foto: © UNICEF/Khuzaie

Enligt de officiella rapporter som UNICEF har tagit del av har barnen, som tillhör jezidminoriteten, dött som en direkt följd av våldet, av att befinna sig på flykt eller av uttorkning under de senaste två dagarna.

De familjer som har flytt från området är i omedelbart behov av humanitär hjälp. 25 000 barn finns bland flyktingarna som nu har sökt skydd i bergen som omger staden Sinjar. Islamiska staten (tidigare känd som Isis) tog över kontrollen av regionen i söndags.

Barn är särskilt sårbara, och drabbas hårt av det pågående våldet i Irak, av striderna och av att tvingas på flykt. UNICEF upprepar återigen kravet att alla barn måste skyddas och att de får livräddande insatser.

– Alla parter med inflytande måste se till att kvinnor och barn omedelbart kan ta sig till säkra områden, samt respektera det särskilda skydd som barn har i enlighet med internationell humanitär rätt, säger Marzio Babille, chef för UNICEF i Irak.

UNICEF har allt sedan konflikten inleddes lett en rad livräddande insatser där man har levererat vatten, matpaket, hygienpaket samt rekreationsmaterial till familjer på flykt. UNICEF stödjer också vaccinationer mot polio och mässling vid flyktingläger och gränskontroller. En särskild vaccinationskampanj mot polio har också inletts för att nå mer än 700 000 barn under fem års ålder.

Krisens omfattning och snabba förlopp har dock ansträngt UNICEFs humanitära och ekonomiska resurser till det yttersta.

– Vi är tacksamma för alla givare som har gett oss sitt stöd, men vi kommer helt klart att behöva mycket mer stöd från det internationella samfundet för att kunna hjälpa barn och deras familjer, säger Marzio Babille.

UNICEF arbetar just nu i många katastrofer runt om i världen. Genom att ge en gåva till vår katastroffond är du med oss och kämpar för att hjälpa barnen som drabbats av våldet i Irak, och i andra katastrofer. Stort tack för din hjälp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.

valentyn.png
Ukraina

Nu närmar sig fars dag, ett tillfälle att hylla de pappor, far- och morfäder som villkorslöst kämpar för sina barns överlevnad och framtid. Det här är berättelsen om Valentyn från Ukraina som körde 1 200 kilometer på minerade vägar för att rädda sina barnbarn undan kriget.