I skuggan av jordbävningskatastrofen riskerar många barn att utsättas för våld och övergrepp. Den svårt pressade ekonomiska situationen för många familjer skapar en grogrund för trafficking. I Haiti arbetar UNICEF på alla nivåer i samhället för att förhindra att barn utsätts för människohandel – kontroller vid gränsen, information till familjer och påverkan för att stifta lagar som skyddar barnen.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2010 10 21
Uppdaterad |
2010 10 21
Människohandlare utnyttjar kaoset i Haiti
<!-- /* Font Definitions */ @font-face { font-family: "Cambria Math"; panose-1: 2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset: 0; mso-generic-font-family: roman; mso-font-pitch: variable; mso-font-signature: -1610611985 1107304683 0 0 159 0; } @font-face { font-family: Calibri; panose-1: 2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset: 0; mso-generic-font-family: swiss; mso-font-pitch: variable; mso-font-signature: -1610611985 1073750139 0 0 159 0; } @font-face { font-family: "Univers LT 55"; panose-1: 2 0 5 3 4 0 0 2 0 3; mso-font-charset: 0; mso-generic-font-family: auto; mso-font-pitch: variable; mso-font-signature: -2147483609 0 0 0 1 0; } /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { mso-style-unhide: no; mso-style-qformat: yes; mso-style-parent: ""; margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt; mso-pagination: widow-orphan; font-size: 11.0pt; font-family: "Calibri", "sans-serif"; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: "Times New Roman"; } .MsoChpDefault { mso-style-type: export-only; mso-default-props: yes; font-size: 10.0pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt; } @page WordSection1 { size: 612.0pt 792.0pt; margin: 70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin: 36.0pt; mso-footer-margin: 36.0pt; mso-paper-source: 0; } div.WordSection1 { page: WordSection1; } -->
En strid ström av personbilar, skåpbilar och lastbilar passerar på vägen mot det ingenmansland som utgör gränsen mellan Haiti och Dominikanska republiken. Två gånger i veckan, tisdag och torsdag, är det marknad och endast då är gränsen öppen. I detta kaos, där bilarnas motorljud blandas med försäljarnas röster, arbetar en grupp inspektörer en del av polisen som har till uppgift att upptäcka misstänkta fall av människohandel av barn.
Inspektörerna, som utbildats av UNICEF, stoppar varenda fordon som närmar sig gränsen vid Malpasse, runt 60 kilometer öster om huvudstaden Port-au-Prince. De letar efter barn och ungdomar under 18. Om barnet eller föräldrarna reser utan giltiga dokument får barnet inte passera.
En flicka som reser med en vuxen man uppger att hon är 17 och att mannen hon reser med är hennes farbror. Efter en titt på flickans ID-kort låter inspektörerna henne passera, då det visar sig att hon är 18 år.
Handel med barn ökar
En studie som genomfördes av UNICEF för ett antal år sedan slog fast att ungefär 2500 barn från Haiti förs till Dominikanska republiken varje år. De flesta barn slutar som obetald arbetskraft i olika hem, blir tiggare som arbetar i händerna på en organiserad brottslighet eller utnyttjas för pornografi och sexhandel.
Efter jordbävningen som inträffade i januari 2010 uppskattar UNICEF att antalet drabbade ökat. Människohandlare tros ha utnyttjat det kaos som uppstod i katastrofens spår.
- I samband med katastrofen öppnades gränsen för att förnödenheter skulle kunna föras in, berättar UNICEFs chef på Haiti Francoise Gruloons-Ackermans. Vi har hört om att många barn rört sig över gränsen och vi befarar att det bland dessa barn fanns offer för trafficking.
Fattigdomen skapar en grogrund för trafficking
Den svårt pressade ekonomiska situationen för många familjer skapar en grogrund för trafficking. Människohandlare kan lättare övertyga föräldrarna att lämna bort sina barn mot fagra löften om ett bättre liv.
- De här brottslingarna, människohandlarna är smarta och lovar utbildning, ett bättre liv och mat till barnen, säger Marie-Elie Alexis, som ansvarar för gränsverksamheten i Heartland Alliance, en av de organisationer som samarbetar med UNICEF.
Noggrann kontroll vid gränserna
Marie-Elie Alexis organisation Heartland Alliance hjälper polisen att fastställa om barnet reser med en förälder eller vårdnadshavare.
- Alltför många föräldrar förmår inte att värja sig emot en omgivning som driver på dem att lämna bort sina barn i hopp om en bättre framtid, fortsätter Marie-Elie Alexis.
Vid gränsövergången tar inspektörerna en kvinna till förhör. Kvinnan reser med en ung flicka som är ungefär sju eller åtta år gammal och en mindre pojke runt fem. Alla saknar identitetshandlingar. Flickan och kvinnan liknar varandra, men flickans historia är osammanhängande. Hon berättar att kvinnan som hon reser med är hennes moster och att hennes mamma är död. En minut senare säger flickan att mamman är på sjukhus. Den lille pojken som inte liknar flickan och kvinnan verkar vara sjuk. Personalen från Heartland Alliance fortsätter sin varsamma utfrågning av barnen.
UNICEF arbetar mot trafficking
UNICEFs arbete med att förhindra att barn utsätts för trafficking sträcker sig längre än närvaron vid gränsövergången i Malpasse och tre andra gränsövergångar mot Dominikanska republiken.
UNICEF utbildar de poliser som arbetar mot människohandel av barn och finansierar verksamheten, men man arbetar samtidigt på att stärka kapaciteten på Socialdepartementet i landet.
UNICEF försöker också påverka politiker att skapa lagstiftning mot människohandel, något som än så länge inte finns i Haiti.
Med samarbetspartners, som exempelvis Heartland Alliance, vill UNICEF bekämpa roten till problemet – en bristande kunskap om barnets rättigheter bland familjer i landet.
- Barn ska veta vilka rättigheter de har, familjerna ska veta att barn har rätt att skyddas mot trafficking. Det är ett budskap vi vill få ut, säger Marie-Elie Alexis.
Se en film om UNICEFs arbete för att motverka handel med barn (filmen är på engelska)
Relaterade artiklar
I samband med internationella dagen mot trafficking av personer uppmärksammar UNICEF alla barn som varje år faller offer för människohandel. Trafficking är idag den tredje största brottsliga verksamheten i världen, och det är till stor del barn som utnyttjas.
Idag skickar vi in vårt remissvar på Människohandelsutredningen. UNICEF Sverige har tittat på de förslag som rör barn. Vi ser positivt på förslagen i utredningen som syftar till att ge ett ökat straffrättsligt skydd för barn som utsätts för människohandel. Vi anser dock att ytterligare åtgärder är nödvändiga för att tydliggöra och uppmärksamma barns särskilda utsatthet och rätt till skydd och öka antalet lagförda brott mot barn.
Minst 245 fall där barn riskerat trafficking eller olagliga barnhemsplaceringar har stoppats sedan den första jordbävningen drabbade Nepal för två månader sedan. UNICEF samarbetar med nepalesiska myndigheter och polisen för att minska risken för handel med barn, och uttrycker oro för ökad "volonturism" till barnhem.