Gå till innehållet

Skolan är bästa medicinen

När krig och kata­strofer gör livet kaotiskt kan skolan hjälpa till att skapa stabi­litet och trygg­het i barns liv och skydda dem mot våld och exploa­tering. Därför är det viktigt att få igång skol­under­vis­ningen så snabbt som möjligt i kris­situa­tioner.

En flicka med mörkt hår och vit tröja ler och håller i en svart tavla med siffror på.

Althea Jane, åtta år, går i skolan i Tacloban, Filippinerna. När skolan skadades av tyfonen Haiyan 2013 levererade UNICEF skolmaterial som school-in-a-box, satte upp toaletter och handfat, och hjälpte till att reparera skolan igen.

I UNICEFs school-in-a-box finns allt som behövs för att hålla skollektioner, till exempel under ett träd eller i ett tält.

Den stora plåtlådan rymmer material som räcker till en lärare och upp till 40 barn. Förutom pennor, suddgummin, kritor, saxar, skrivböcker, med mera, rymmer lådan också en burk specialfärg som förvandlar insidan på locket till en svart tavla att skriva på. Det finns även en lättare version av school-in-a-box som är gjord av kartong. School-in-a-box ger barn möjlighet att vara just barn och att fortsätta lära, mitt i en kaotisk tillvaro. Det kan vara den bästa medicinen för barn som varit med om hemska upplevelser.

Här kan du köpa en school-in-a-box, som skickas till de barn som behöver det mest, i katastrofområden över hela världen.

School-in-a-box innehåller allt material som behövs för att en lärare ska kunna undervisa upp till 40 barn.

En pojke i gul tröja pekar mot en svart tavla med vit text på. Tavlan är målad på insidan av locket till en stor plåtlåda - school-in-a-box.

När krig och katastrofer gör livet kaotiskt kan skolan hjälpa till att skapa stabilitet och trygghet i barns liv och skydda dem mot våld och exploatering. Därför är det viktigt att få igång skolundervisningen så snabbt som möjligt i krissituationer.

Vad säger Barnkonventionen?

  1. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.

  2. Barn har rätt till utbildning. Grundskolan ska vara obligatorisk, kostnadsfri och tillgänglig för alla.

  3. Skolan ska hjälpa barnet att utvecklas och lära barnet om mänskliga rättigheter.

  4. Varje stat ska skydda barn från alla andra former av utnyttjande som kan skada barnet.

Läs mer om barnkonventionen

Produkter från gåvoshopen

Livsviktiga presenter

Köp presenter som räddar barns liv. Allt du handlar i gåvoshopen skickas till de barn som behöver det mest. Du får fina gåvo­bevis att ge bort.

Hitta presenten här