Gå till innehållet

Pictura säljer UNICEF-kort

Pictura

Pictura är en av Skandinaviens största leve­ran­törer av gratula­tions­kort till detalj­handeln. Sedan 2009 har Pictura produ­cerat och sålt jul­kort och andra pappers­produkter till för­mån för UNICEF. In­sam­ling genom för­sälj­ning av kort star­tade däre­mot mycket tidigare i UNICEFs historia.

Det första UNICEF-kortet ritades av sjuåriga Dzitka Samkova från Tjeckoslovakien, för att tacka UNICEF för den hjälp som hon och hennes by fick efter andra världskriget.

Redan 1949 kom de första UNICEF-korten. Det började med att sjuåriga Dzitka Samkova från Tjeckoslovakien målade en bild för att tacka UNICEF för den hjälp som hon och hennes by fick efter andra världskriget. Bilden trycktes på vykort och försäljningen blev snart en av organisationens största och mest bestående insamlingsaktiviteter.

Idag sköter Pictura försäljningen av UNICEFs kort i Sverige, Norge och Danmark. Pictura har en särskild kollektion med kort som säljs till förmån för UNICEF hos olika återförsäljare runt om i länderna. Framförallt julkorten är en storsäljare.

20-25 procent av intäkterna från försäljningen av UNICEF-produkterna ger Pictura till UNICEF. Bidraget är inte öronmärkt, utan stödjer vårt globala arbete för barn i hela världen. Den typen av bidrag är väldigt viktig för UNICEFs verksamhet, då det tillåter oss att arbeta långsiktigt för barns rättigheter över hela världen och hjälper oss att kunna agera snabbt när katastrofer inträffar.