Default hero image

FN fyller

75 år

I 75 år har FN kämpat för att skapa en rättvis och mer hållbar värld för framtida generationer. Arbetet är nu viktigare än någonsin, när vi gemensamt måste bekämpa covid-19, klimatförändringar och ojämlikhet, och ge barn och unga möjlighet att delta i frågor som rör dem och deras framtid.

Skribent |

Publicerad |

2020 10 24

Uppdaterad |

2020 10 24

FN fyller 75 år

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

Sedan FN bildades för 75 år sedan har många och stora framgångar uppnåtts. Några exempel:

  • Hundratusentals människor får sitt enda mål mat om dagen genom FN:s humanitära hjälpsändningar. Miljoner barn har överlevt tack vare FN:s och UNICEFs vaccinationsprogram.

  • FN står för den enda handlingsplan som finns i världen när det gäller jämställdhet. FN sätter tryck på medlemsstaterna att genomföra de här åtagandena för att öka och stärka kvinnors rättigheter i världen.

  • FN har skapat regler, platser och plattformar för att barn och unga ska få mer plats att uttrycka sig, delta, och komma till tals i frågor som berör dem.

Som FN:s barnfond har UNICEF ett unikt inflytande världen över och kan skapa långsiktiga förändringar i barns liv. Tillsammans med alla er som är med och kämpar uppnår vi varje år fantastiska resultat för barn världen över.

Men fortsatt står världen inför stora utmaningar, och FN har kanske nu – mer än någonsin tidigare – en avgörande roll att spela för att vi ska kunna hantera och stoppa klimatförändringarna, ojämlikhet och coronapandemin.

Globala problem behöver globala lösningar, och vi kan bara göra det tillsammans. Tack till alla er som är med och kämpar med oss, för en mer rättvis, hållbar och hoppfull framtid för alla barn.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1.1946-575x575.jpg
Europa

I december 1946 var miljontals barn i Europa hårt drabbade efter andra världskriget. Då beslutade FN att en barnfond skulle bildas för att snabbt sätta in katastrofhjälp. Hjälpen var tänkt som en kortvarig insats, men blev en långsiktig lösning för att kämpa för alla barns rättigheter. Idag fyller UNICEF 70 år.

©-UNICEFRamzi-Haidar-1-575x401.jpg
Europa

Idag är det 50 år sedan UNICEF tilldelades Nobels fredspris. Sedan dess har världen på många sätt blivit en bättre plats för barn. Men årsdagen är också en påminnelse om att vårt uppdrag är långt ifrån över.

Jenny-och-Musa-575x381.jpg
FN-dagen

Idag är det FN-dagen. Vi lyfter upp de viktiga principerna som FN står för; de mänskliga rättigheterna som gäller alla flickor, pojkar, kvinnor och män i världen. Uppdraget att som nationer samarbeta för fred och säkerhet i världen.