Default hero image

UNICEF på plats

i Aceh

Holmes UNICEFs katastrofhjälp har nått fram till den hårt drabbade Aceh-provinsen i norra Sumatra och man koordinerar nu insatserna för att kunna distribuera förnödenheter till rätt områden längs den totalförstörda och isolerade västkusten.

Skribent |

Publicerad |

2005 01 06

Uppdaterad |

2005 01 06

UNICEF på plats i Aceh

I Indonesien har 4,5 miljoner människor på olika sätt drabbats av katastrofen. Den senaste uppgiften om antal döda i Indonesien är 82 000 och över 1600 människor saknas fortfarande. Siffrorna fortsätter att stiga och situationen i landet är fortfarande mycket akut. Cirka 200 000 har tagit sin tillflykt i tält eller läger och ytterligare 500 000 är hemlösa.

Samarbete med armén

Armén har satt upp ett läger i utkanten av huvudstaden Banda Aceh, dit flyktingar som lyckats ta sig från västkusten får skydd och förnödenheter. För att kunna dirigera hjälpen vidare till de värst drabbade områdena, samarbetar UNICEF nu med militären här för att få en uppfattning om antal döda, hur många som överlevt och hur många som lämnats kvar på den ödelagda västkusten. Mer information under de närmaste dagarna kommer att underlätta distributionen av förnödenheter.

Hjälp att överleva

UNICEFs primära uppgift här som överallt i katastrofländerna är förstås att hjälpa barnen att överleva.

- Över en tredjedel av de drabbade är barn, säger John Budd, UNICEFs kommunikationsansvarige i Indonesien. Från vårt stora lager i Köpenhamn har vi lyckat sända tonvis med förnödenheter och under de närmaste veckorna anländer sändningar för ytterligare 10 miljoner dollar.

Redan nu når hjälpen många av dem som drabbats hårdast i landet. UNICEF har distribuerat filtar, lakan, tält, presenningar och sjukvårdsmaterial – medicin-kit som räcker till att vårda 200 000 patienter under två veckor, har skickats ut till sjukhusen i området.

Barncenter öppnas i Medan

UNICEF hjälper också till att spåra saknade barn och återförena dem med sina familjer. UNICEF har satt upp ett särskilt ”barncenter” tillsammans med en frivilligorganisation i Medan i Aceh. Centret kommer att hjälpa barn att återanpassa sig, ge sjukvård, psykosocialt stöd och rum åt ensamma och föräldralösa barn. Indonesisk polis har skickat ut en stark varning till dem som tänker försöka tjäna pengar på handel med barn eller illegal adoption.

Tillbaka till skolan

Carol Bellamy, UNICEFs högsta chef, är på rundresa i landet för att bevittna förödelsen och diskutera med landets ledare. Idag den 6 januari träffar hon Indonesiens utbildningsminister för att diskutera UNICEFs roll när det gäller att få barnen tillbaka till skolan igen så fort som möjligt.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.