Default hero image

Minst en tredjedel barn

bland de jordbävningsdrabbade

UNICEF finns på plats och distribuerar förnödenheter i det område i Indonesien som drabbades av en kraftig jordbävning på lördagen. Ytterligare hjälp och förnödenheter är på väg till de drabbade.

Skribent |

Publicerad |

2006 05 28

Uppdaterad |

2006 05 28

Minst en tredjedel barn bland de jordbävningsdrabbade

Ingen vet exakt hur många som dött eller skadats. Rapporter talar om 4 600 döda och 3 700 svårt skadade, men totalt antal skadade kan röra sig om upp till 30 000. Man räknar med att 100 000 blivit av med sina hem och att minst en tredejdel av de drabbade är barn.

UNICEF främsta prioriteringar är att ge sjukvård, rent vatten, tak över huvudet till hemlösa i form av tält och presenningar, samt toaletter, tvål och anda hygienprodukter för att förhindra att sjukdomar inom kort sprids.

Bantul-distriktet är värst drabbat.

I en by finns idag endast tio av 290 hus kvar. Skolor i distriktet är fyllda med flyktingar och kommer inte att kunna användas inom den närmaste tiden. UNICEF är berett att inom kort bidra med förutsättningar för tillfälliga skolor och psykosocial hjälp till traumatiserade barn. Enligt lokala myndigheter behövs omgående tält, mat och vatten.

Stora skador på infrastruktur, vatten- och elsystem

En del vägar och broar i området är förstörda men Yogyakarta-flygplatsen fungerar från och med idag, söndag, och får användas av militära transportflygplan. Elektriciteten fungerar åter i Yogyakarta men fortfarande drabbas delar av staden av och till av strömavbrott. Av totalt tolv vattenledningssystem har hälften förstörts. I de delar av staden som inte förstördes har mataffärer öppet.
Sjukhusen i städerna Bantul och Yogaya (totalt åtta) är överbelastade. UNICEF-personal rapporterar att 40 procent av de skadade är barn.

Fler förnödenheter flygs in redan ikväll

UNICEF flyger ikväll in ytterligare förnödenheter till jordbävningsområdet:

  • 30 vattentankar

  • 10 hälsokit

  • 15 hygienkit

  • 10 stora tält

  • 100 familjetält

  • 2 000 presenningar

  • 300 kokset

Under måndag och tisdag kommer ytterligare förnödenheter att flygas in. Därefter transporteras hjälpen med lastbilar till de drabbade.

UNICEF har personal på plats och ytterligare personal anländer ikväll, bland annat tillsammans med ett FN-team som ska bedöma läget.
Hälsovårdspersonal från UNICEF besöker just nu alla sjukhus och alla platser där flyktingar samlas. Personal inom vattensektorn arbetar för att få fram vattentankar till staden Bantul för att öka tillgången på rent vatten.

*UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs katastrofarbete? Skänk en gåva här » *

Läs senaste nytt om katastrofen på www.unicef.org

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Gaza-pojke-2023
Gaza

En månad har gått sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade. Med chock och fasa har världen följt utvecklingen, det ökande antalet liv som gått förlorade och den humanitära situationen i Gaza som blir alltmer desperat. Nu kräver vi, tillsammans med andra FN organisationer, ett omedelbart humanitärt eldupphör.

Barn-Gaza-2023
Gaza

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell.

Gaza-Israel-flicka-2023
Gaza

Hundratusentals barn och deras familjer har börjat fly norra Gaza inför hoten om storskaliga attacker. Detta följer på dagar av bombningar i Gaza efter de brutala attackerna mot Israel den 7 oktober.