Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped

Barn i Gaza dör av svält

– nödhjälp finns bara mil bort

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Skribent |

Publicerad |

2024 03 04

Uppdaterad |

2024 03 04

Vuxna bestämmer att barn ska svälta i Gaza

Minst tio barn har nu svultit ihjäl i norra Gaza. Detta trots att mat, vatten och annan nödhjälp finns bara mil bort. Att barn svälter ihjäl, och att många fler förmodligen kommer att göra det, är en direkt konsekvens av att UNICEF och andra inte tillåts leverera nödhjälp i den skala som behövs för att undvika en humanitär katastrof. 

Pernilla Baralt - Pakistan 2022

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl när mat och annan nödhjälp finns så nära. Barnen behöver inte svälta ihjäl, det är ett val som vuxna gör.

– Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare.

I januari var vart sjätte barn under två år i norra Gaza akut undernärt. Sedan dess har ännu mindre nödhjälp tillåtits att levereras till Gaza. Massvält i området är nära. Detta samtidigt som det finns mat, marknader och affärer bara några kilometer bort på andra sidan gränsen. 

Hjälpsändningar står redo vid gränsen  

Vid gränsen mot Rafah, ungefär fyra mil från norra Gaza, har UNICEF och andra organisationer lastbilar fulla med nödhjälp som innehåller näringsersättning, högenergikex, nötkräm och rent vatten som kan rädda tusentals barns liv. Men vi kan och får inte komma fram med hjälpen. Detta är en skapad hungersnöd som dödar barn. 

UNICEF kräver: 

  • Att vi och andra organisationer får komma in med mer nödhjälp 

  • En omedelbar humanitär vapenvila 

  • Att gisslan friges  

UNICEF står redo att leverera för att undvika att fler barn svälter ihjäl.  

Familj i rasmassor - Gaza 2024

Ge en katastrofgåva!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till Gazakrisen.

Ge som:

Dina 200 kronor kan rena upp till 21 450 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Rasmassor - Gaza 2024
Gaza

Fler och fler barn dör nu av svält i norra Gaza. “Jag såg papperstunna barn, samtidigt som nödhjälp finns bara några mil bort. Det är obscent, och det blir bara värre för varje dag som går”, säger UNICEFs talesperson James Elder.

Barn bland rasmassor - Gaza 2024
Gaza

En svältkatastrof i Gaza är nära. Varje dag svälter barn ihjäl, och vart tredje barn under två år i norra Gaza är akut undernärt. Senast i maj kommer norra Gaza uppleva massvält om UNICEF och andra hjälporganisationer inte får komma in med nödhjälp i stor skala. Men varför släpps inte hjälpen in?