Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped

Barn i Gaza dör av svält

– nödhjälp finns bara mil bort

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Skribent |

Publicerad |

2024 03 04

Uppdaterad |

2024 03 04

Vuxna bestämmer att barn ska svälta i Gaza

Minst tio barn har nu svultit ihjäl i norra Gaza. Detta trots att mat, vatten och annan nödhjälp finns bara mil bort. Att barn svälter ihjäl, och att många fler förmodligen kommer att göra det, är en direkt konsekvens av att UNICEF och andra inte tillåts leverera nödhjälp i den skala som behövs för att undvika en humanitär katastrof. 

Pernilla Baralt - Pakistan 2022

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl när mat och annan nödhjälp finns så nära. Barnen behöver inte svälta ihjäl, det är ett val som vuxna gör.

– Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare.

I januari var vart sjätte barn under två år i norra Gaza akut undernärt. Sedan dess har ännu mindre nödhjälp tillåtits att levereras till Gaza. Massvält i området är nära. Detta samtidigt som det finns mat, marknader och affärer bara några kilometer bort på andra sidan gränsen. 

Hjälpsändningar står redo vid gränsen  

Vid gränsen mot Rafah, ungefär fyra mil från norra Gaza, har UNICEF och andra organisationer lastbilar fulla med nödhjälp som innehåller näringsersättning, högenergikex, nötkräm och rent vatten som kan rädda tusentals barns liv. Men vi kan och får inte komma fram med hjälpen. Detta är en skapad hungersnöd som dödar barn. 

UNICEF kräver: 

  • Att vi och andra organisationer får komma in med mer nödhjälp 

  • En omedelbar humanitär vapenvila 

  • Att gisslan friges  

UNICEF står redo att leverera för att undvika att fler barn svälter ihjäl.  

Familj i rasmassor - Gaza 2024

Ge en katastrofgåva!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till Gazakrisen.

Ge som:

Dina 200 kronor kan rena upp till 21 450 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke bland rasmassor - Gaza - maj 2024
Gaza

Redan för flera månader sedan beskrev våra kollegor på plats Gaza som den värsta och farligaste platsen på jorden för barn. Sedan dess har det blivit värre. Mycket värre.

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.