Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop

75 barn om dagen

dödade i Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Skribent |

Publicerad |

2024 04 05

Uppdaterad |

2024 04 05

Gaza är den farligaste platsen i världen för barn

Den 7 april har sex månader gått sedan de fruktansvärda terrorattackerna mot Israel då över tusen människor dödades och hundratals kidnappades och fördes till Gaza. Enligt rapporter var 37 av de dödade barn och fortfarande har två av de barn som kidnappades inte återlämnats till sina familjer. 

Kort därefter bombade och invaderade Israel Gaza, där över en miljon barn befinner sig. I Gaza beräknas nästan 14 000 barn ha dödats sedan dess. Det är över 75 barn om dagen. Fem förskoleklasser med barn som dödas varje dag, i sex månaders tid.

Världen ser på när barnen svälter

Men barnen i Gaza dör inte bara av bomber och kulor. De dör också av hunger, sjukdomar och uttorkning. Samtidigt finns mat, mediciner och annan nödhjälp bara några mil bort, men det släpps inte in i den omfattning som behövs för att undvika en svältkatastrof. 

Pernilla Baralt - Pakistan 2022

Hela världen ser på medan barn svälter ihjäl i Gaza. När barn dör av bomber mot sjukhus och bostadshus. Världen vet vad som händer men gör inte tillräckligt för att stoppa katastrofen. Det som händer i Gaza är inte bara en mänsklig katastrof, det är en katastrof för mänskligheten.

– UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt.

Massvält är bara veckor bort. I norra Gaza är 80 000 barn på gränsen till svält. Vart tredje barn under två år är akut undernärt. Trots återkommande varningar från UNICEF, och krav från FN:s säkerhetsråd och Internationella domstolen (ICJ), nekas vi fortfarande att komma fram med nödhjälp till barnen i den omfattning som behövs

Israel har annonserat att gränsövergången Erez in i norra Gaza ska öppnas för humanitär hjälp, vilket är positivt. Det måste göras omedelbart och nödhjälpen måste släppas in utan dröjsmål och hinder. Men för att undvika en svältkatastrof krävs en vapenvila, annars kan UNICEF och andra aldrig leverera nödhjälp i den omfattning som krävs för att kunna rädda de tusentals barn som nu är på gränsen till svält.

Alla med makt att förändra situationen har ett val: att fortsätta se på när tusentals barn dör av hunger och sjukdomar. Eller att agera nu för att lindra deras lidande och förhindra en svältkatastrof. UNICEF gör allt vi kan får att nå fram med stöd till barnen i Gaza. Men vi kan inte göra det själva. Vi behöver en humanitär vapenvila och vi behöver att gränsövergångarna öppnas utan hinder så att vi kan komma in med mer livräddande nödhjälp nu.

– Pernilla Baralt.    

UNICEF kräver: 

  • Omedelbar vapenvila. 

  • Att nödhjälpen släpps fram. 

  • Att gisslan släpps fri. 

Familj i rasmassor - Gaza 2024

Hjälp barn som drabbas av Gazakrisen!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till Gazakrisen.

Ge som:

Dina 200 kronor kan rena upp till 21 450 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i mammas famn - DR Kongo 2024
Demokratiska republiken Kongo

I förra veckan talade UNICEFs vice generalsekreterare Ted Chaiban i FN:s säkerhetsråd med anledning av att allt fler barn dödas, skadas och utsätts för våld och övergrepp under krig och konflikter.

Pojke bland rasmassor - Gaza - maj 2024
Gaza

Redan för flera månader sedan beskrev våra kollegor på plats Gaza som den värsta och farligaste platsen på jorden för barn. Sedan dess har det blivit värre. Mycket värre.

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.