Abba 1979 - cropped for desktop

Hitlåten som

förändrar barns liv

1979 släppte ABBA låten Chiquitita som blev en världshit. Intäkter från låten skänker ABBA sedan dess till UNICEFs arbete för flickors rättigheter. Fortfarande 45 år senare fortsätter Chiquitita att ge flickor i Guatemala en ny framtid.

Skribent |

Publicerad |

2024 04 03

Uppdaterad |

2024 04 04

ABBAs hit Chiquitita hjälper tusentals flickor i Guatemala 

LA TINTA, GUATEMALA – Ljudet av stövlar som klafsar i leran skär igenom det plaskande regnet när Andrea Beatriz Calisto traskar uppför en liten bergsstig. Fukten blandar sig med den skarpa lukten av brinnande sopor som hänger tung i luften. 

Den 33-åriga psykologen är specialiserad inom terapi för sexuellt utnyttjade barn. Nu är hon på väg till en av sina terapisessioner. 

Målet ligger 40 minuters vandring utanför den lilla staden La Tinta i norra Guatemala. Uppe i bergen är mobiltäckningen väldigt begränsad. Första gången Andrea skulle hitta till den flicka som väntar besök idag gick hon vilse. Hon fick ägna fyra timmar åt att hitta rätt till slut.  

– Vi vet alltid när vi börjar dagen, men vi vet aldrig när vi kommer att avsluta, säger hon. 

Andrea Beatriz Calisto - porträtt i fält - 2023
Andrea Beatriz Calisto är barnpsykolog och specialiserad inom terapi för sexuellt utnyttjade barn och unga. Hennes lön och vidareutbildning finansieras av intäkter från ABBA:s sång Chiquitita.

Intäkterna ger barnen psykologstöd 

Andrea är en del av ett team bestående av psykologer och socialarbetare som arbetar med maya ursprungsbefolkningen i regionen Verapaz. De arbetar med att behandla sexuellt utnyttjande och förebygga sexuella övergrepp.

Medel från Chiquitita täcker bland annat löner och utbildning för det team av psykologer och socialarbetare där Andrea ingår liksom teamen i departementen Alta Verapaz och Baja Verapaz, totalt 19 psykologer och 11 socialarbetare. 

Sedan 1979 har Chiquitita bidragit med över 50 miljoner kronor till UNICEFs arbete för flickors rättigheter. Från 2014 och framåt går intäkterna specifikt till arbetet för flickors rättigheter i Guatemala. 

Bara under 2023 kunde UNICEF tack vare royalties från Chiquitita stötta över 1 000 barn som utsatts för övergrepp. Fler än 10 000 barn i riskzonen för att utsättas för övergrepp fick skydd.  

– Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag tro att det skulle vara så länge och generera så mycket. Det är det finaste avtryck man kan lämna efter sig, säger ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus. 

Nationellt våldsproblem 

Våld mot kvinnor och flickor är ett omfattande och betydande problem på många platser runt om i världen, inklusive Guatemala. I Guatemala betraktas många flickor som objekt. Kvinnomisshandel är utbrett och många kvinnor tvingas arbeta eller gifta sig redan i ung ålder. En av tio kvinnor i landet anser att fysiskt våld från en make är en rättvis praxis. Våld som har förödande konsekvenser i såväl kvinnorna som barnens liv. 

– Aktuella rapporter visar att 55 procent av sexuella våldsbrott i Guatemala begås mot flickor och pojkar, berättar Justo Solórzano, UNICEF Guatemalas chef för barnskydd.

– De rapporterade fallen är få och därför är graden av straffrihet relativt hög, fortsätter han.  

Workshop - Guatemala 2023
Andrea Beatriz Calisto leder en workshop i La Tinta, norra Guatemala.

Bygga upp flickorna igen 

De flickor som Andrea möter i sitt jobb har varit med om de mest fruktansvärda berättelser. Som Ana som blev hänvisad till Andrea via sjukhuset i La Tinta. Ana hade blivit våldtagen av en maskerad man som passerade på en motorcykel. Hon berättade inte för någon om det som hänt på flera månader, tills det visade sig att hon var gravid. Nu är hennes barn ett år. Ana säger att att hon är 16 år gammal, men är troligtvis yngre. Ingen vet säkert. Hon är busig och barnslig.

Att som Ana utsättas för ett sexuellt övergrepp av en främling i La Tinta är sällsynt. I 70 procent av fallen är förövaren fadern, styvfader eller far- eller morfar och övergreppet sker i hemmet. Andrea arbetar med Ana hemma hos henne. Målet är att ge henne ett ordförråd så hon kan formulera sina rättigheter och att bygga upp hennes självförtroende till hon blir vuxen. Andrea och hennes kollegor använder ofta symboler i sitt arbete eftersom många av flickorna de möter aldrig fått lära sig läsa eller skriva.  

Har förtroende i samhället 

UNICEF arbetar för att stärka det sociala systemet i Guatemala, både på nationell och lokal nivå, och samarbetar nära lokala föreningar. 

– Teamet i La Tinta är dedikerade psykologer och socialarbetare som har en stor förståelse för miljön, sammanhanget, den sociala verkligheten. Det är en stor tillgång att de talar det lokala språket. De har fört ljus och hopp till dessa samhällen, säger Dora Muñoz, UNICEFs chef för barnpsykologi i Guatemala.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i mammas famn - DR Kongo 2024
Demokratiska republiken Kongo

I förra veckan talade UNICEFs vice generalsekreterare Ted Chaiban i FN:s säkerhetsråd med anledning av att allt fler barn dödas, skadas och utsätts för våld och övergrepp under krig och konflikter.

Pojke med megafon - Tyskland 2024
Almedalen

UNICEF Sverige är i Almedalen för att se till att barns rättigheter blir en självklar del av den politiska debatten. Är du på plats? Kom förbi så ser vi hur vi kan hjälpas åt att sätta barn och ungas rättigheter på agendan.

U-report text 2024
Sverige

Den 3 maj 2024 lanserar vi U-Report i Sverige, ett verktyg som ska öka barn och ungas delaktighet och inflytande i frågor som är viktiga för dem. Den första enkäten handlar om gängkriminalitet.