Default hero image

UNICEF presenterar idag ett treårigt samarbete med H&M Conscious Foundation som innebär stöd till en global kampanj med fokus på barns tidiga utveckling. Syftet är att ge barn runt om i världen den bästa möjliga starten i livet.

Skribent |

Publicerad |

2014 02 11

Uppdaterad |

2014 02 11

60 miljoner kronor ger utsatta barn en bra start i livet

I våras donerade familjen Persson en halv miljard kronor till global utveckling. Den ideella stiftelsen H&M Conscious Foundation fick då uppdraget att besluta var pengarna skulle göra bäst nytta.  UNICEF är en av de tre organisationer som får ta del av stiftelsens första utdelning.

H&M Conscious Foundation bidrar med 60 miljoner svenska kronor till UNICEF under tre år och pengarna kommer att gå till att ta fram en global rapport om barns tidiga utveckling och en innovativ app som ska ge beslutsfattare tillgång till data i realtid om barns tidiga utveckling. Bidraget från stiftelsen kommer också att gå till att stödja pilotprojekt i utvalda länder samt till att uppmuntra regeringar att investera resurser som kommer de minsta barnen till del.

Fakta visar att över 200 miljoner barn under fem år inte når upp till sin fulla potential på grund av fattigdom, dålig hälsa, brist på näring, omvårdnad och begränsade möjligheter till inlärning. Det som händer under barnets första år är avgörande för dess framtida utveckling.

Det är angeläget för regeringar att öka sitt engagemang och investera i framtida generationer. Allt fler länder har utvecklat och ställt sig bakom nationella riktlinjer med fokus på barns tidiga utveckling och lärande, men mer stöd och samarbete behövs för att gå från riktlinjer till verklig handling. Det finns även ett behov av mer ny data som stärker motivationen att investera i barns tidiga utveckling. Bidraget kommer rätt i tiden och gör det möjligt för UNICEF att göra viktiga investeringar för att stärka barns rättigheter.

UNICEF arbetar med regeringar, civilsamhället och andra samarbetspartners för att utveckla och tillämpa program och riktlinjer för barns tidiga utveckling. Dessa åtgärder hjälper de barn som är mest sårbara att nå sin fulla potential. Insatserna innebär bland annat ökat stöd till insatser som ger omvårdnad och utbildning till små barn.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.