Leo-Messi-blogg.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 12 10

Uppdaterad |

2010 12 10

Leo Messi om fotboll, sitt UNICEF-ambassadörskap och vad han vill göra för barnen

Barnen hade tillverkat spel av återvunnet material

Igår träffade Leo Messi, UNICEF-ambassadör och fotbollsspelare för FC Barcelona,  barn från tolv skolor i Spanien och Argentina. Under november månad hade barnen fått lära sig om sina rättigheter till idrott och lek, vilket anges i Barnkonventionen . Barnen hade förberett frågor till Messi och dessutom byggt spel gjorda av enbart återvunnet material.

Leo fick frågan av ett av barnen om han visste redan från det att han var liten att han en dag skulle ha fotbollen som yrke. - När jag började spela fotboll i skolan, var det bara för skojs skull,  svarade han. Jag tyckte att det var roligt. Och jag fortsätter än idag att spela av samma  skäl. Jag njuter av  både spelet, bollen och planen. I början av hans professionella karriär var det dock  inte alltid så enkelt, berättar han. Jag var så ung och allt var nytt för mig. Men det var mitt eget beslut att satsa på fotbollen, ett beslut jag tog redan när jag var tretton. - Sedan dess har jag jobbat för min dröm, fortsätter Leo.

- Jag gillar att fotbollen påminner mig om vikten av att arbeta med barn.  Fotboll är mycket mer än en sport.  Om det var möjligt skulle jag "byta" alla mina mål mot lärare och skolor, och mot mat så att alla barn kunde få äta tillräckligt och växa sig friska. Han berättar att han även skulle vilja "byta" sina mål mot allvarliga sjukdomar som drabbar unga barn. Leo har tidigare tagit initiativ till flera projekt för funktionshindrade barn, bland annat byggandet av en rolig zon anpassad för dem, på ett av Barcelonas sjukhus.

leo-Messi-blogg-2.jpg
Fotbollen påminner mig om vikten av att arbeta med barn, säger Leo Messi.

Fotbollen påminner mig om vikten av att arbeta med barn, säger Leo Messi.

På frågan om vad han tycker är viktigaste att ta itu med vad gäller barnen idag svarade Messi, barnadödligheten. Detta då orsakerna till att 22 000 barn dör varje dag innan de fyllt fem år, enkelt kan förebyggas.

Leo Messi utsågs till UNICEF-ambassadör i mars i år. Han reste till Haiti i somras och fick med egna ögon se  hur en stor naturkatastrof  förändrade livet för miljontals barn. - Det var en underbar men tuff erfarenhet, berättar han. Under fotbolls-VM i Sydafrika deltog han i kampanjen Brothers for life - vars syfte var att sprida kunskap kring hiv och hur det kan förebyggas. Messi har även deltagit i flera argentinska UNICEF-kampanjer och hjälpt till att samla in pengar till barn runt om i världen.

Om att arbete för UNICEF, säger Leo: - Jag tror på det värdefulla arbete som UNICEF gör för att förbättra livet för barn i världen. Detta arbete innebär en verklig förändring i livet för miljontals barn.

Kopiera länk