Days of Tranquility – vapenvila för barnens skull

UNICEF arbetar på många olika sätt för att minska krigets skadeverkningar för barn. Vi ger mycket effektiv katastrofhjälp, tar hand om ensamma barn och försöker återförena dem med sina föräldrar, samt förhandlar med krigsledare för att få dem att avstå från att utnyttja barnsoldater och att släppa dem fria. Ett annat exempel är insatsen Days of Tranquility.

 • Afghanistan: Bebis vaccineras mot polio
  Shehzad Noorani/UNICEF
  Tack vare att UNICEF är ett politiskt obundet FN-organ har vi genom åren lyckats förhandla fram vapenvilor och i många krigsdrabbade områden har Days of Tranquility blivit en rutinmässig återkommande vapenvila. Bilden är från fredsdagarna i Afghanistan hösten 2007 då över en miljon barn kunde vaccineras mot polio.

I början av 80-talet kom en svensk UNICEF-arbetare, Nils Thedin, med ett förslag. "Tänk", sa han, " om vi kunde gå in i världens värsta krigsområde och komma överens med alla de som krigar att helt enkelt sluta med det i några dagar, och så kan vi från UNICEF gå in och ge barn det livsviktiga vaccin som de har rätt till."

Ingen trodde att det skulle fungera. Men så provade vi, i El Salvador 1985, mitt under fullt inbördeskrig. UNICEF övertalade rebellerna och regeringen att lägga ner vapen i tre dagar, så att 20 000 hjälparbetare kunde komma in i landet och vaccinera en kvarts miljon barn mot mässling, polio och difteri. Insatsen fick namnet Days of Tranquility.

Tack vare att UNICEF är ett politiskt obundet FN-organ har vi genom åren lyckats förhandla fram vapenvilor och i många krigsdrabbade områden har Days of Tranquility blivit en rutinmässig återkommande vapenvila.

Fördjupning

Vad säger Barnkonventionen?

 • 6

  Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.

 • 19

  Varje barn har rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt våld, övergrepp, vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller annan som har hand om barnet.

 • 38

  Barn ska skyddas mot krig och inget barn får användas som soldat.

Läs mer om Barnkonventionen

Var med och kämpa vid barnens sida varje dag, året runt. Bli Världsförälder.

 • Du hjälper utsatta barn över hela världen.
 • Du är med under hela uppväxten – från mammas mage till vuxenlivet.
 • Du ger pengar varje månad. Enkelt och kostnadseffektivt via autogiro.