Google och UNICEF samarbetar för att stoppa zikaviruset

Ett av våra senaste framsteg är ett samarbete med Google där vi tillsammans kämpar för att stoppa spridningen av zikaviruset.

 • Zikavirus i läroplanen
  UNICEF/Page
  I en skola i östra Brasilien ingår förebyggande lektioner om zikaviruset i läroplanen. Genom affischer, teater och frågesport lär sig barnen hur de ska skydda sig.

Zikaviruset sprider sig snabbt via myggor, men kan förhindras med enkla åtgärder: myggnät, myggmedel, täckande kläder och skydd för dörrar och fönster.

Google har lagt in information och hälsovarningar om zikaviruset i sina sökmotorer på 16 olika språk, så att vi kan informera och utbilda allmänheten om hur man kan skydda sig från myggan. På det här sättet räknar vi med att kunna nå 200 miljoner människor.

Inom samarbetet byggs även en plattform som kan kartlägga, och så småningom förutse, utbrott av viruset. Förhoppningen är att tekniken också kommer att kunna användas till andra typer av hälsorisker i framtiden.

Fördjupning

Vad säger Barnkonventionen?

 • 6

  Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.

 • 24

  Varje barn har rätt till bra hälsa och rätt till sjukvård. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.

Läs mer om Barnkonventionen

Var med och kämpa vid barnens sida varje dag, året runt. Bli Världsförälder.

 • Du hjälper utsatta barn över hela världen.
 • Du är med under hela uppväxten – från mammas mage till vuxenlivet.
 • Du ger pengar varje månad. Enkelt och kostnadseffektivt via autogiro.