Rasmassor - Gaza 2024

UNICEF: 80 000 barn i norra

Gaza på gränsen till svält

Fler och fler barn dör nu av svält i norra Gaza. “Jag såg papperstunna barn, samtidigt som nödhjälp finns bara några mil bort. Det är obscent, och det blir bara värre för varje dag som går”, säger UNICEFs talesperson James Elder.

Skribent |

Publicerad |

2024 03 27

Uppdaterad |

2024 03 27

En halv miljon barn i Gaza nära svält innan sommaren

Över hälften av alla människor i norra Gaza lider av katastrofal hunger och vart tredje barn under två år är akut undernärt. UNICEF uppskattar att över 80 000 barn i norra Gaza just nu svälter eller är på gränsen till svält. Inom några veckor kommer ytterligare 25 000 barn i norra Gaza att drivas till svältgränsen. 

Även om hungersnöden är som allra värst i norra Gaza lider alla människor i Gaza av brist på mat. Enligt IPC (Integrated Food Security Phase Classification) kommer halva befolkningen i Gaza, 1,1 miljoner, vara på gränsen till svält inom några månader. UNICEF uppskattar att långt över en halv miljon av dem är barn.  

Nödhjälp hindras 

UNICEF och andra har i månader varnat för att en svältkatastrof kan inträffa i Gaza om inte mer nödhjälp släpps in och vi får en humanitär vapenvila. Trots det fortsätter kriget, och nödhjälpen hindras från att komma fram till svältande barn.  

– Låt mig vara tydlig: Nödhjälp hindras. Liv går förlorade. Norra Gaza behöver enorma mängder mat och annan nödhjälp, och det är akut. Men våra ansträngningar att nå fram med nödhjälpen hindras. Det finns en stängd gränsövergång bara tio minuter bort från de barn som svälter. Öppna den och vi kan hindra en svältkatastrof. Men den förblir stängd, säger James Elder. 

UNICEF kräver:  

  • Att fler gränsövergångar öppnas, framförallt direkt in i norra Gaza.   

  • Snabbare och tydligare processer vid gränsövergångarna så att nödhjälpen kan flöda in kontinuerligt.  

  • Säkerhetsgarantier så att vi effektivt kan leverera nödhjälp inne i Gaza.  

  • En omedelbar humanitär vapenvila.  

  • Att gisslan släpps omedelbart. 

Statistiken kommer från IPC:s senaste rapport, samt från UNICEFs egna undersökningar. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i mammas famn - DR Kongo 2024
Demokratiska republiken Kongo

I förra veckan talade UNICEFs vice generalsekreterare Ted Chaiban i FN:s säkerhetsråd med anledning av att allt fler barn dödas, skadas och utsätts för våld och övergrepp under krig och konflikter.

Pojke bland rasmassor - Gaza - maj 2024
Gaza

Redan för flera månader sedan beskrev våra kollegor på plats Gaza som den värsta och farligaste platsen på jorden för barn. Sedan dess har det blivit värre. Mycket värre.

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.