Pojke Rafah - 2023 - cropped

Vart sjätte barn akut

undernärt i norra Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.

Skribent |

Publicerad |

2024 02 22

Uppdaterad |

2024 02 22

Undernäring hotar barns liv i Gaza

I norra Gaza är vart sjätte barn under två år akut undernärt, det visar en ny rapport från Global Nutrition Cluster som leds av UNICEF.

Rapporten visar också att över 90 procent av alla barn under fem år lider av smittsamma sjukdomar som kräkningar, feber, akut luftvägsinfektion och hudutslag. 70 procent av barnen har diarré. En stor orsak till det är bristen på rent vatten. Enligt rapporten har barnen i Gaza i genomsnitt tillgång till mindre än en liter rent dricksvatten om dagen, långt under vad som krävs för deras hälsa och överlevnad. 

Spridningen av sjukdomar i kombination med svår undernäring, brist på rent vatten och en kollapsad sjukvård riskerar nu hundratusentals barns liv om inte situationen förbättras.  

Leen - undernäring - Gaza 2024
Tvååriga Leen får sin överarm mätt under sin screening för undernäring. Då hennes tillstånd är kritisk förflyttades hon till Al Awda-sjukhuset för att få akut behandling mot undernäring av UNICEF.

UNICEF har i flera veckor varnat för att barnen i Gaza står på randen till svält. Det enda som kan förhindra att ytterligare tusentals barn dör är en omedelbar humanitär vapenvila och att vi får komma in med mer nödhjälp till barnen. 

Vi står redo att leverera mer. Låt oss göra det – för barnens skull.  

Barn i rasmassor - Gaza 2024 cropped mobile

Ge en katastrofgåva!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till Gazakrisen.

Ge som:

Dina 200 kronor kan rena upp till 21 450 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Rasmassor - Gaza 2024
Gaza

Fler och fler barn dör nu av svält i norra Gaza. “Jag såg papperstunna barn, samtidigt som nödhjälp finns bara några mil bort. Det är obscent, och det blir bara värre för varje dag som går”, säger UNICEFs talesperson James Elder.

Barn bland rasmassor - Gaza 2024
Gaza

En svältkatastrof i Gaza är nära. Varje dag svälter barn ihjäl, och vart tredje barn under två år i norra Gaza är akut undernärt. Senast i maj kommer norra Gaza uppleva massvält om UNICEF och andra hjälporganisationer inte får komma in med nödhjälp i stor skala. Men varför släpps inte hjälpen in?