Default hero image

Över 120 000 människor - hälften av dem barn - har hittills blivit hemlösa på grund av översvämningar i Mocambique. Ytterligare 285000 människor är hotade på grund av det höga vattenståndet i floden Zambezi och dess bifloder. UNICEF finns på plats och har ställt om den reguljära verksamheten för att möta de akuta behoven.

Skribent |

Publicerad |

2007 02 23

Uppdaterad |

2007 02 23

UNICEF vädjar om hjälp till översvämningsdrabbade i Mocambique

Översvämningarna i Mocambique är de värsta på många år. Det är regnsäsongens ovanligt kraftiga regn såväl i Mocambique som i grannländer som har lett till att floden Zambezi riskerar att svämma över.

UNICEF distribuerar förnödenheter

UNICEF har ställt om verksamheten på plats och distribuerar förnödenheter, däribland vattentankar, hinkar, presenningar, myggnät mot malaria och school-in-a-box (som gör det möjligt att starta undervisning under enkla former).

UNICEF är också redo att hjälpa människor som nu lever i läger med hygienutbildning och att se till att barnen skyddas från övergrepp samt ge särskilt skydd till föräldralösa och andra extra utsatta barn.

Mer resurser behövs

UNICEF vädjar om extra resurser för att hjälpa den drabbade befolkningen. Läget riskerar att bli ännu värre. Fortfarande återstår cirka sex veckor av regnperioden och dessutom har landet drabbats av orkanen Favio.

Vill du hjälpa barn i katastrofer som den i Mocambique? Ge en gåva till UNICEFs insater i katastrofer världen över här »

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.