Default hero image

Hundratals människor har dött i de senaste dagarnas strider i Centralafrikanska republiken, och tusentals har flytt från sina hem. UNICEF levererar nu medicinsk katastrofhjälp till sjukhus i huvudstaden Bangui.

Skribent |

Publicerad |

2013 12 10

Uppdaterad |

2013 12 10

UNICEF skickar hjälp till skadade barn i Centralafrikanska republiken

Chefen för UNICEF i landet, Souleymane Diabate, uppger att det för var dag som går kommer in allt fler barn som är skadade eller döda till sjukhusen.

– Varken muslimska eller kristna barn i Centralafrikanska republiken är säkra. De löper risk att skadas eller dödas i sina hem, i sina bostadsområden eller till och med på platser där människor har sökt skydd undan våldet. Det är helt oacceptabelt, säger Souleymane Diabate.

På måndagen uppgavs 400 människor ha dödats under de senaste dagarnas strider. Ett 30-tal barn ska vårdas på sjukhus i Bangui med skottskador eller skador av macheteknivar.

UNICEF har levererat medicinska förnödenheter som räcker till 3000 människor till det sjukhus i Bangui där de flesta offren för striderna vårdas. UNICEF har också levererat medicinsk hjälp, tillräckligt för 1000 barn, till Bangui Pediatric Centre som är landets enda barnsjukhus.

– Det här är första gången som något liknande händer mig, eller oss, säger Kelley som är 17 år och vårdas på sjukhuset för en skottskada i bröstet.

Han besköts när han var på väg till skolan i förra veckan.

– Jag är orolig för min familj, för mina vänner och för mitt land.

UNICEF trappar nu upp insatserna när det gäller katastrofhjälp i Bangui och i andra delar av landet. Ett flygplan med livräddande förnödenheter för 3000 familjer väntas landa i Bangui inom de närmaste dagarna.

Vid slutet av november hade UNICEF fått in mindre än hälften av de medel som behövs för att täcka behoven i Centralafrikanska republiken under 2013. UNICEF vädjar nu om 300 miljoner kronor för att kunna finansiera insatserna för landets barn under 2014.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Gaza-pojke-2023
Gaza

En månad har gått sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade. Med chock och fasa har världen följt utvecklingen, det ökande antalet liv som gått förlorade och den humanitära situationen i Gaza som blir alltmer desperat. Nu kräver vi, tillsammans med andra FN organisationer, ett omedelbart humanitärt eldupphör.

Barn-Gaza-2023
Gaza

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell.

Gaza-Israel-flicka-2023
Gaza

Hundratusentals barn och deras familjer har börjat fly norra Gaza inför hoten om storskaliga attacker. Detta följer på dagar av bombningar i Gaza efter de brutala attackerna mot Israel den 7 oktober.