Gaza-pojke-2023

UNICEF kräver

humanitärt eldupphör

En månad har gått sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade. Med chock och fasa har världen följt utvecklingen, det ökande antalet liv som gått förlorade och den humanitära situationen i Gaza som blir alltmer desperat. Nu kräver vi, tillsammans med andra FN organisationer, ett omedelbart humanitärt eldupphör.

Skribent |

Publicerad |

2023 11 07

Uppdaterad |

2023 11 07

En månad in i kriget – UNICEF kräver humanitärt eldupphör

I Gaza har, enligt uppgifter från hälsovårdsministeriet, nästan 9 500 människor dödats, inklusive 3 900 barn och över 2 400 kvinnor. Mer än 23 000 människor är svårt skadade och behöver sjukhusvård. Även på Västbanken och i Östra Jerusalem utsätts palestinska barn och familjer för våld och förföljelser av bosättare, och minst 40 barn har rapporterats döda sedan den 7 oktober.  

I Israel har omkring 1 400 människor dödats, och tusentals har skadats enligt de israeliska myndigheterna. Mer än 200 personer, inklusive barn, har tagits som gisslan. Raketer fortsätter att traumatisera familjer. Tiotusentals människor har blivit fördrivna. 

Barn - vatten - Gaza 2023
Barn i Rafah, Gaza, väntar på att få fylla på sina tomma vattendunkar med dricksvatten för dagen.

 Vad gör UNICEF? 

  • Under den senaste veckan har UNICEF levererat läkemedel och medicinska förnödenheter till sjukhus och vårdinrättningar i mellersta Gaza och Khan Yunis i söder, som beräknas räcka för 94 000 personer i en vecka. 

  • UNICEF har erbjudit skydd och stöd till över 3 500 barn, inklusive psykosocialt stöd. 

  • Vi har levererat rent dricksvatten till flyktingläger där uppskattningsvis 1 miljon människor, inklusive över 560 000 barn, lever. 

Girl-displaced-Gaza-2023
En 14-årig flicka som tvingats fly med resten av sin familj efter att hennes hus förstördes.

180 bebisar föds i Gaza varje dag 

Det finns uppskattningsvis 50 000 gravida kvinnor i Gaza, varav över 180 föder sina barn varje dag. Stängda sjukhus och vårdinrättningar gör att kvinnor tvingas föda i flyktingläger, i sina hem, på gatorna bland spillror eller i överbelastade vårdinrättningar där sämre hygien och sanitet ökar risken för infektioner och medicinska komplikationer.  

Antalet fall av mödradödlighet förväntas öka med tanke på bristen på tillgång till adekvat vård. Nyföddas liv hänger också på en skör tråd. Om sjukhusen saknar bränsle hotas livet för uppskattningsvis 130 prematura barn som är beroende av neonatalvård och intensivvårdstjänster, eftersom kuvöser och annan medicinsk utrustning inte längre kommer att fungera. 

Leverans sjukhus - gaza 2023
UNICEF levererar medicinska förnödenheter till sjukhus i Khan Younis.

Detta kräver UNICEF 

  • Ett omedelbart humanitärt eldupphör. Mat, vatten, medicin och bränsle måste släppas in i Gaza säkert, snabbt och i den omfattning som behövs. Och det måste nå dem i störst behov, särskilt kvinnor och barn, var de än befinner sig. 

  • Civila och civil infrastruktur - som sjukhus, skolor och flyktingläger - måste skyddas. 

  • Vi kräver omedelbar och villkorslös frigivning av alla civila som hålls som gisslan. 

  • Vi vädjar till parterna att respektera sina skyldigheter enligt internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter. 

Flicka-rasmassor efter bombning - Gaza 2023

Ge en katastrofgåva!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till UNICEFs katastrofarbete för barn världen över.

Ge som:

Dina 200 kronor kan rena upp till 21 450 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Relaterade artiklar

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.

pojkar - matkö Gaza 2023 - cropped
Gaza

En miljon barn i Gaza upplever en akut hungerkris, och mest sårbara är barn under fem år som riskerar svår och livshotande undernäring. Det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö är en omedelbar vapenvila.  

Pojke vid tält - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Tre månader av bombningar har resulterat i tusentals skadade och dödade barn i Gaza. Nästan en miljon barn har tvångsförflyttats och lever utan tillräcklig tillgång till vatten, mat och skydd. Situationen är kritisk och försämras snabbt, varnar UNICEF.

Kopiera länk