Gaza-pojke-2023

UNICEF kräver

humanitärt eldupphör

En månad har gått sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade. Med chock och fasa har världen följt utvecklingen, det ökande antalet liv som gått förlorade och den humanitära situationen i Gaza som blir alltmer desperat. Nu kräver vi, tillsammans med andra FN organisationer, ett omedelbart humanitärt eldupphör.

Skribent |

Publicerad |

2023 11 07

Uppdaterad |

2023 11 07

En månad in i kriget – UNICEF kräver humanitärt eldupphör

I Gaza har, enligt uppgifter från hälsovårdsministeriet, nästan 9 500 människor dödats, inklusive 3 900 barn och över 2 400 kvinnor. Mer än 23 000 människor är svårt skadade och behöver sjukhusvård. Även på Västbanken och i Östra Jerusalem utsätts palestinska barn och familjer för våld och förföljelser av bosättare, och minst 40 barn har rapporterats döda sedan den 7 oktober.  

I Israel har omkring 1 400 människor dödats, och tusentals har skadats enligt de israeliska myndigheterna. Mer än 200 personer, inklusive barn, har tagits som gisslan. Raketer fortsätter att traumatisera familjer. Tiotusentals människor har blivit fördrivna. 

Barn - vatten - Gaza 2023
Barn i Rafah, Gaza, väntar på att få fylla på sina tomma vattendunkar med dricksvatten för dagen.

 Vad gör UNICEF? 

  • Under den senaste veckan har UNICEF levererat läkemedel och medicinska förnödenheter till sjukhus och vårdinrättningar i mellersta Gaza och Khan Yunis i söder, som beräknas räcka för 94 000 personer i en vecka. 

  • UNICEF har erbjudit skydd och stöd till över 3 500 barn, inklusive psykosocialt stöd. 

  • Vi har levererat rent dricksvatten till flyktingläger där uppskattningsvis 1 miljon människor, inklusive över 560 000 barn, lever. 

Girl-displaced-Gaza-2023
En 14-årig flicka som tvingats fly med resten av sin familj efter att hennes hus förstördes.

180 bebisar föds i Gaza varje dag 

Det finns uppskattningsvis 50 000 gravida kvinnor i Gaza, varav över 180 föder sina barn varje dag. Stängda sjukhus och vårdinrättningar gör att kvinnor tvingas föda i flyktingläger, i sina hem, på gatorna bland spillror eller i överbelastade vårdinrättningar där sämre hygien och sanitet ökar risken för infektioner och medicinska komplikationer.  

Antalet fall av mödradödlighet förväntas öka med tanke på bristen på tillgång till adekvat vård. Nyföddas liv hänger också på en skör tråd. Om sjukhusen saknar bränsle hotas livet för uppskattningsvis 130 prematura barn som är beroende av neonatalvård och intensivvårdstjänster, eftersom kuvöser och annan medicinsk utrustning inte längre kommer att fungera. 

Leverans sjukhus - gaza 2023
UNICEF levererar medicinska förnödenheter till sjukhus i Khan Younis.

Detta kräver UNICEF 

  • Ett omedelbart humanitärt eldupphör. Mat, vatten, medicin och bränsle måste släppas in i Gaza säkert, snabbt och i den omfattning som behövs. Och det måste nå dem i störst behov, särskilt kvinnor och barn, var de än befinner sig. 

  • Civila och civil infrastruktur - som sjukhus, skolor och flyktingläger - måste skyddas. 

  • Vi kräver omedelbar och villkorslös frigivning av alla civila som hålls som gisslan. 

  • Vi vädjar till parterna att respektera sina skyldigheter enligt internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter. 

Flicka-rasmassor efter bombning - Gaza 2023

Ge en katastrofgåva!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till UNICEFs katastrofarbete för barn världen över.

Ge som:

Dina 200 kronor kan rena upp till 21 450 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Relaterade artiklar

Barn-Gaza-2023
Gaza

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell.

Gaza-Israel-flicka-2023
Gaza

Hundratusentals barn och deras familjer har börjat fly norra Gaza inför hoten om storskaliga attacker. Detta följer på dagar av bombningar i Gaza efter de brutala attackerna mot Israel den 7 oktober.

screenshot_09.21.44-575x323.jpg
Gaza

UNICEF har beskrivit år 2014 som ett förödande år för barnen. Världen har det senaste året drabbats av fler katastrofer och konflikter än på mycket länge. En av de konflikter som många minns från året är den som drabbade barnen i Gaza.

Kopiera länk