Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024

Över 14 000 barn

har dödats i Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Skribent |

Publicerad |

2024 04 24

Uppdaterad |

2024 04 24

Barn fortsätter betala det högsta priset i Gaza 

Under de senaste sex månaderna har vardagen för en miljon barn i Gaza förvandlats till en mardröm. Lek och glädje har ersatts av bomber, död och hunger. Över 14 000 barn har rapporteras blivit dödade.  

– Barnen lever i en mardröm som inte tar slut, men vi måste fortsätta gör allt vi kan för att rädda liv och alla barns lika rätt till liv, hälsa, utbildning och en framtid, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare, UNICEF Sverige.

Flicka i sjukhussäng - Gaza 2024
Nioåriga Raghad sitter i en sjukhussäng i Rafah och berättar om sin kärlek till skolan. Hon drömmer om att bli läkare. "Jag älskar skolan eftersom de lär mig att läsa och skriva", säger hon.

Minst 12 000 barn har även skadats i kriget, det är nästan 70 barn om dagen. Våra kollegor på plats i Gaza vittnar om barn som förlorat armar och ben, fått svåra brännskador eller blivit skjutna. UNICEFs talesperson Tess Ingram som nyligen var på plats i Gaza berättar om möten med barn som drabbats av kriget.  

– Jag träffade en nioårig flicka som hade stora öppna sår från en explosion, och en tioårig pojke som fick vård på intensivavdelningen efter att ha blivit skjuten i huvudet när han skulle handla. Han överlevde inte, säger Tess Ingram. 

En UNICEF-konvoj som skulle leverera nödhjälp till barn och familjer i norra Gaza blev även beskjuten.  

Tusentals skolor har förstörts i kriget  

Enligt en ny rapport från UNICEF har 563 skolor förstörts eller skadats i striderna. Det är nästan 88 procent av alla skolor i Gaza. Innan konflikten eskalerade gick över en halv miljon barn i skolan, idag är den siffran noll. Dessutom har alla universitet i Gaza förstörts. När väl konflikten är över kommer barnen inte ha några skolor att återvända till och detta kan ge långsiktiga konsekvenser. Skolan ska vara en trygg plats för barn, särskilt i konflikter, där de kan få möjlighet till lek och lärande, eller bara få vara barn en stund. Men i Gaza finns inga säkra platser längre.  

Skadad skola i Gaza - 2024
En skola i Khan Yunis som skadats i efterdyningarna av den eskalerande konflikten.

Vad gör UNICEF?

Sedan oktober 2023 har UNICEF levererat förnödenheter till barn och familjer i Gaza. De senaste två veckorna har vi kört in med 81 lastbilar som varit lastade med nödhjälp, inklusive 15 000 paket högenergikex, 3 700 kartonger med nötkräm som används för att behandla undernäring, 25 400 sanitetsartiklar, 12 500 hygeinkit, 3100 sanitetspaket till tonårsflickor, 6 000 plasttak och 13 000 uppsättningar av kläder.  

Källa: Palestine Situation Report, 17 april. 

UNICEF kräver:  

  • Att fler gränsövergångar öppnas, framförallt direkt in i norra Gaza.   

  • Snabbare och tydligare processer vid gränsövergångarna så att nödhjälpen kan flöda in kontinuerligt.  

  • Säkerhetsgarantier så att vi effektivt kan leverera nödhjälp inne i Gaza.  

  • En omedelbar humanitär vapenvila.   

  • Att gisslan släpps.   

Familj i rasmassor - Gaza 2024

Hjälp barn som drabbas av Gazakrisen!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till Gazakrisen.

Ge som:

Dina 200 kronor kan rena upp till 21 450 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Rasmassor - Gaza 2024
Gaza

Fler och fler barn dör nu av svält i norra Gaza. “Jag såg papperstunna barn, samtidigt som nödhjälp finns bara några mil bort. Det är obscent, och det blir bara värre för varje dag som går”, säger UNICEFs talesperson James Elder.