UNI184475-575x383.jpg

Ny jordbävning

i Nepal

En ny jordbävning som uppmätts till 7,3 på Richterskalan har i dag drabbat Nepal. UNICEF finns på plats och fortsätter arbetet för barnen.

Skribent |

Publicerad |

2015 05 12

Uppdaterad |

2015 05 12

Ny jordbävning i Nepal

 

UNI184475-575x383.jpg
Samikshya Chalise, 12, Sanjog Chalise, 8, och Shanti Pyakurel, 13, leker i ruinerna av det klassrum som förstördes i jordbävningen som skedde 25 april. Foto: UNICEF

Samikshya Chalise, 12, Sanjog Chalise, 8, och Shanti Pyakurel, 13, leker i ruinerna av det klassrum som förstördes i jordbävningen som skedde 25 april. Foto: UNICEF

Jordbävningens epicentrum är 74 kilometer nordöst om huvudstaden Katmandu, nära den kinesiska gränsen. Det rapporteras om olycksoffer i Sindupalchow-distriktet. Skalvet kändes av i Katmandu och även så långt bort som i New Dehli.

UNICEFs personal på plats berättade om skräckslagna människor som, med det tidigare skalvet i färskt minne, sökte sig till öppna platser för att undvika att skadas om byggnader skulle falla.

UNICEF har alltsedan det första jordskalvet jobbat dygnet runt för att ge barnen och deras familjer stöd och hjälp. Hittills har närmare 225 000 människor nåtts med rent vatten och närmare 25 000 människor med toaletter och hygienutrustning.

45 barnvänliga platser har etablerats i de värst drabbade regionerna och når just nu 4500 barn.

Hittills har UNICEF fokuserat sina insatser på de 12 mest drabbade distrikten där 1,1 miljoner barn är i omedelbart behov av livräddande insatser.

Det är ännu för tidigt att förutse de nya hjälpbehoven efter dagens skalv, men UNICEF finns på plats och fortsätter arbetet för de barn och deras familjer som drabbats. UNICEF arbetar med hälsa, näring, skydd av barn, vatten, sanitet och utbildning. Men de psykosociala skadorna oroar också.

- En jordbävning är en skräckupplevelse för alla och särskilt för barnen, säger Kent Page från UNICEF som fanns på plats i dag i Katmandu när den nya jordbävningen slog till.

 

Kämpa för barnen som drabbats av jordbävningen i Nepal.  Ge en katastrofgåva  idag så är du med och räddar barns liv. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.