©-UNICEFNYHQ2015-1054Nybo-575x383.jpg

Nepal: 1,7 miljoner barn i

akut behov av hjälp

1,7 miljoner barn är i nu akut behov av hjälp i de områden i Nepal som drabbats värst av jordbävningen. UNICEF arbetar dygnet runt för att hjälpa barnen och deras familjer. Men mer resurser behövs.

Skribent |

Publicerad |

2015 04 29

Uppdaterad |

2015 04 29

Nepal: 1,7 miljoner barn i akut behov av hjälp

En pojke som skadats i jordbävningen har fått vård utomhus vid ett av sjukhusen i Katmandu. Foto: © UNICEF/Nybo

Den mycket kraftiga jordbävningen har orsakat närmare 5 000 dödsfall och mer än 7 900 människor har skadats. Tusentals människor i Katmandu-dalen och i resten av de värst drabbade distrikten har flytt till öppna platser och tillfälliga läger.

– Livet för så många barn har slagits i spillror och de är i desperat behov av livräddande insatser som exempelvis rent vatten, tak över huvudet och toaletter, säger Tomoo Hozumi, chef för UNICEF i Nepal.

– Utan säker tillgång på vatten utgör vattenburna sjukdomar en stor risk för barnen. Många familjer kämpar för att söka skydd från sol och regn och vi förväntar oss att behoven ska öka under kommande dagar då vi får mer information från avlägsna områden och då katastrofens hela omfattning blir ännu mer tydlig, fortsätter Tomoo Hozumi.

UNICEF levererar livsviktiga förnödenheter och bidrar bland annat med rent vatten och ser till att barnen och deras familjer får tak över huvudet.

UNICEF gör bland annat följande insatser: Mer än 80 procent av alla vårdcentraler och sjukhus i de fem värst drabbade distrikten har fått stora skador och patienterna behandlas utomhus. 274 av 323 skolor som kontrollerats i 16 olika distrikt är helt eller delvis förstörda. Tillsammans med partners sätter vi upp tillfälliga utbildningsplatser och barnvänliga trygga platser, där barn kommer att kunna få psykosocialt stöd.

UNICEF arbetar dygnet runt för att ge barnen den hjälp de behöver. Men, vi behöver bli fler som kämpar för barnen. Bli Världsförälder så är du med och räddar barns liv, i Nepal och över hela världen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.