Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped

Tusentals fler barn

kommer dö i Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Skribent |

Publicerad |

2024 03 18

Uppdaterad |

2024 03 18

Massvält i norra Gaza bara veckor bort

Vart tredje barn under två år i norra Gaza är akut undernärt och dagligen dör barn av hunger och uttorkning. 

Enligt en ny analys av IPC är just nu 677 000 människor svältande eller på gränsen till svält i Gaza, och halva befolkningen har katastrofal brist på mat. I norra Gaza är över hälften, 55 procent, av befolkningen nära svält. Senast i maj kommer massvält att råda i norra Gaza om situationen inte förändras.  

Pernilla Baralt - Pakistan 2022

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl när mat och annan nödhjälp finns så nära. Barnen behöver inte svälta ihjäl, det är ett val som vuxna gör.

– Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare.

Bara några mil ifrån de svältande barnen i norra Gaza finns hundratals lastbilar fulla med nödhjälp som kan rädda deras liv. Men de släpps inte in i Gaza, eller kan inte ta sig norrut på grund av kriget. 

För att förhindra en svältkatastrof kräver UNICEF: 

  • En omedelbar humanitär vapenvila 

  • Att mer nödhjälp släpps in i Gaza 

  • Att fler gränsövergångar öppnas, särskilt direkt in i norra Gaza 

  • Att gisslan släpps omedelbart  

Om svält

Familj i rasmassor - Gaza 2024

Ge en katastrofgåva!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till Gazakrisen.

Ge som:

Dina 200 kronor kan rena upp till 21 450 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke bland rasmassor - Gaza - maj 2024
Gaza

Redan för flera månader sedan beskrev våra kollegor på plats Gaza som den värsta och farligaste platsen på jorden för barn. Sedan dess har det blivit värre. Mycket värre.

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.