Pojke bland rasmassor - Gaza - maj 2024

Kriget mot barnen i

Gaza måste få ett slut!

Redan för flera månader sedan beskrev våra kollegor på plats Gaza som den värsta och farligaste platsen på jorden för barn. Sedan dess har det blivit värre. Mycket värre.

Skribent |

Publicerad |

2024 05 29

Uppdaterad |

2024 05 29

Barnen i Gaza är sjuka, hungriga och svårt traumatiserade

Barnen i Gaza har dödats och skadats i tusental. De är sjuka, hungriga, uttorkade, utmattade och svårt traumatiserade. 

Nu har hundratusentals av dem tvingats på flykt, igen. Under de senaste veckorna har omkring en miljon människor, halva Gazas befolkning, tvingats fly. De flesta av dem från Rafah. 

Tusentals barn bor i tältläger. De saknar rent vatten. De saknar sjukvård. Och de saknar trygghet. Bara de senaste dagarna har flera av dessa tältläger bombats.  

De barn som inte dör av bomber kommer snart att dö av hunger, uttorkning och sjukdomar. Brist på rent vatten och toaletter gör att blodiga diarrésjukdomar sprids snabbt i tältlägren. Sjukdomar som är dödliga för undernärda och utmattade barn.  

Kriget mot barnen i Gaza måste få ett slut – nu! 

UNICEF ger aldrig upp 

Gaza är inte bara den farligaste platsen i världen för barn – det är också den farligaste platsen i världen för humanitära hjälparbetare. Trots det stannar UNICEF i Gaza så länge barnen behöver oss. 

  • Sedan oktober 2023 har vi kommit in med närmare 1000 lastbilar fulla med livräddande nödhjälp. Leveranser har innehållit exempelvis rent vatten, hundratusentals liter bränsle för att driva vattensystem och sjukhus, blöjor, medicinsk utrustning, hygienprodukter, mobila latriner och nötkräm för behandling mot undernäring.   

  • UNICEF ansvarar också för vattenförsörjningen och under början av maj har vi sett till att 600 000 barn, hälften av alla barn i Gaza, har fått tillgång till rent vatten. 

  • Genom våra leveranser av energirik nötkräm, den effektivaste behandlingen mot undernäring, har över 1000 barns liv kunnat räddas bara de senaste veckorna.  

UNICEF kan inte stoppa kriget. Men vi stannar kvar och fortsätter rädda barns liv så länge det behövs. Det är vårt uppdrag – det är därför vi finns till. För barnen.  

Är du med oss? Varje gåva till vår insamling för barnen i Gaza gör skillnad. 

Syskonpar bland tält - Gaza - maj 2024

Hjälp barn som drabbas av Gazakrisen!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till Gaza.

Ge som:

Dina 200 kronor kan rena upp till 21 450 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i mammas famn - DR Kongo 2024
Demokratiska republiken Kongo

I förra veckan talade UNICEFs vice generalsekreterare Ted Chaiban i FN:s säkerhetsråd med anledning av att allt fler barn dödas, skadas och utsätts för våld och övergrepp under krig och konflikter.

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.