Default hero image

Första prioritet – få

in nödhjälp till Gaza

Efter eldupphöret mellan Israel och Hamas är UNICEF redo att köra in katastrofhjälp till Gazaremsan. – Vårt första steg är att få in så mycket förnödenheter som möjligt, det är första prioritet, säger UNICEFs regionala talesman Abdel-Rahman Ghandour.

Skribent |

Publicerad |

2009 01 18

Uppdaterad |

2009 01 18

Första prioritet – få in nödhjälp till Gaza

Efter det officiella eldupphöret i Gaza är UNICEF redo att köra in mat, vatten och mediciner till barnen och deras familjer.

– Vårt första steg är att få in så mycket förnödenheter som möjligt, det är första prioritet, säger UNICEFs regionala talesman Abdel-Rahman Ghandour.

UNICEF har sex lastbilar fulla med katastrofhjälp som ska distribueras i södra och centrala Gaza i morgon, tisdag 20 januari.

Upprätta en känsla av normalitet

Förutom att leverera livsnödvändig mat, vatten och mediciner till Gazas barn, är en annan av UNICEFs högsta prioriteringar att hjälpa barnen tillbaka till en normal tillvaro.

UNICEF fortsätter att utöka antalet psykosociala team för att barn ska få hjälp med att bearbeta sina upplevelser under bombningarna.

– Vi talar om en väldigt traumatiserad befolkning, säger Ghandour.

Den omfattande förstörelsen av skolor i Gaza, 59 skolor har blivit förstörda, innebär en stor förlust för barnen. UNICEF kommer att göra allt för att skolverksamheten ska kunna börja så snart som möjligt, bland annat genom att reparera och bygga nya skolor.

Odetonerade vapen farliga för barn

En av de säkerhetsrisker som kvarstår i Gaza är att det finns odetonerade vapen där människor bor och rör sig varje dag. UNICEF har delat ut 100 000 flygblad i Gaza om riskerna med odetonerade bomber och minor, i synnerhet för barn.

Läs tidigare nyheter om UNICEFs arbete i Gaza:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Gaza-pojke-2023
Gaza

En månad har gått sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade. Med chock och fasa har världen följt utvecklingen, det ökande antalet liv som gått förlorade och den humanitära situationen i Gaza som blir alltmer desperat. Nu kräver vi, tillsammans med andra FN organisationer, ett omedelbart humanitärt eldupphör.

Barn-Gaza-2023
Gaza

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell.

Gaza-Israel-flicka-2023
Gaza

Hundratusentals barn och deras familjer har börjat fly norra Gaza inför hoten om storskaliga attacker. Detta följer på dagar av bombningar i Gaza efter de brutala attackerna mot Israel den 7 oktober.