pojkar - matkö Gaza 2023 - cropped

Barnen i Gaza

nära svält

En miljon barn i Gaza upplever en akut hungerkris, och mest sårbara är barn under fem år som riskerar svår och livshotande undernäring. Det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö är en omedelbar vapenvila.  

Skribent |

Publicerad |

2024 02 12

Uppdaterad |

2024 02 12

Barn i Gaza dör av hunger

Vart tionde barn under fem år är redan nu akut undernärt samtidigt som bristen på mat, vatten och sjukvård förvärras för varje timme som går. Att en så hög andel av en befolkning har akut brist på mat saknar motstycke under de senaste decennierna, inte bara i Gaza utan i hela världen.  

Vi ser redan nu svältliknande förhållanden i delar av Gaza, och risken är stor att hela Gaza snart drabbas av svält. Det skulle i så fall innebära att hundratals barn svälter ihjäl. Varje dag.  

Pojke i matkö - Gaza 2023
Femåriga Ahmad väntar på sin tur för att få en måltid i staden Rafah. ”Jag är här med min lillebror, jag hoppas att vi kan få lite mat, vi är båda hungriga.”

UNICEF finns på plats i Gaza och levererar nödhjälp till barnen. Sedan slutet av oktober 2023 har UNICEF lyckats nå in med 414 lastbilar fulla med humanitär hjälp som högenergikex, näringsersättning, nötkräm och vattenreningstabletter. 

Den humanitära hjälpen som når fram från UNICEF och andra räcker dock inte på långa vägar för att täcka barnens behov av mat, mediciner, vatten och skydd. UNICEF uppmanar till att mer nödhjälp släpps in i Gaza. Vi står redo att leverera mer till barnen. 

 Men det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö av svält, sjukdomar och bomber är en omedelbar vapenvila.   

Kriget måste få ett slut - nu.  

Barn i rasmassor - Gaza 2024 cropped mobile

Ge en katastrofgåva!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till UNICEFs katastrofarbete för barn världen över.

Ge som:

Dina 200 kronor kan rena upp till 21 450 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.

Pojke vid tält - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Tre månader av bombningar har resulterat i tusentals skadade och dödade barn i Gaza. Nästan en miljon barn har tvångsförflyttats och lever utan tillräcklig tillgång till vatten, mat och skydd. Situationen är kritisk och försämras snabbt, varnar UNICEF.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.