pojkar - matkö Gaza 2023 - cropped

Barnen i Gaza

nära svält

En miljon barn i Gaza upplever en akut hungerkris, och mest sårbara är barn under fem år som riskerar svår och livshotande undernäring. Det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö är en omedelbar vapenvila.  

Skribent |

Publicerad |

2024 02 12

Uppdaterad |

2024 02 12

Barn i Gaza dör av hunger

Vart tionde barn under fem år är redan nu akut undernärt samtidigt som bristen på mat, vatten och sjukvård förvärras för varje timme som går. Att en så hög andel av en befolkning har akut brist på mat saknar motstycke under de senaste decennierna, inte bara i Gaza utan i hela världen.  

Vi ser redan nu svältliknande förhållanden i delar av Gaza, och risken är stor att hela Gaza snart drabbas av svält. Det skulle i så fall innebära att hundratals barn svälter ihjäl. Varje dag.  

Pojke i matkö - Gaza 2023
Femåriga Ahmad väntar på sin tur för att få en måltid i staden Rafah. ”Jag är här med min lillebror, jag hoppas att vi kan få lite mat, vi är båda hungriga.”

UNICEF finns på plats i Gaza och levererar nödhjälp till barnen. Sedan slutet av oktober 2023 har UNICEF lyckats nå in med 414 lastbilar fulla med humanitär hjälp som högenergikex, näringsersättning, nötkräm och vattenreningstabletter. 

Den humanitära hjälpen som når fram från UNICEF och andra räcker dock inte på långa vägar för att täcka barnens behov av mat, mediciner, vatten och skydd. UNICEF uppmanar till att mer nödhjälp släpps in i Gaza. Vi står redo att leverera mer till barnen. 

 Men det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö av svält, sjukdomar och bomber är en omedelbar vapenvila.   

Kriget måste få ett slut - nu.  

Barn i rasmassor - Gaza 2024 cropped mobile

Ge en katastrofgåva!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till Gazakrisen.

Ge som:

Dina 200 kronor kan rena upp till 21 450 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.