Barn-Gaza-2023

“Barn är barn

- det finns regler i krig”

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell.

Skribent |

Publicerad |

2023 10 16

Uppdaterad |

2023 10 16

“Barn är barn - det finns regler i krig”

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell och fortsätter: Vi behöver ett omedelbart eldupphör och säker tillgång för att kunna leverera humanitär hjälp till barn och familjer i Gaza. Det finns regler för krig. Barnen i Gaza behöver livräddande stöd, och varje minut räknas.

Mat, vatten, elektricitet och mediciner är praktiskt taget slut i Gaza, liksom möjligheten att på ett säkert sätt ta sig till sjukhus, efter dagar av fientligheter och avbrott i försörjningsleden.

Hygienkit - leverans Gaza 2023
© UNICEF/UNI452685/Ragaa

Hem och kritisk infrastruktur ligger i ruiner och hundratusentals människor har flytt sina hem. Vissa har sökt skydd i skolor eller sjukhus. För närvarande finns det praktiskt taget ingen väg ut från Gaza för civilbefolkningen.

UNICEF har distribuerat nästan alla förnödenheter som fanns i befintliga lager. Medicinska förnödenheter och läkemedel har förmedlats till sjukhusen, men med tanke på antalet skadade tar viktig medicin, inklusive bedövningsmedel, snabbt slut. Vi väntar nu på en bekräftelse från våra kollegor om att de förnödenheter, med bland annat vatten och mediciner, som står redo i Egypten ska kunna föras in i Gaza. 

Leverans flygplats Egypten- Gaza
© UNICEF/UNI452695/

UNICEF arbetar också för att hålla den enda fungerande avsaltningsanläggningen i hela Gazaremsan i drift med betydligt reducerad kapacitet. Anläggningen tillhandahåller säkert vatten för 75 000 människor, men utan bränsle kan den stanna. 

Barn är barn, säger Catherine Russel, och barn måste skyddas hela tiden och överallt och de får aldrig komma under attack.

Flicka-rasmassor efter bombning - Gaza 2023

Ge en katastrofgåva!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till UNICEFs arbete i Gazakrisen.

Ge som:

Dina 200 kronor kan rena upp till 21 450 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk